Reuters: Raketdele, ammunition og mortergranater blev sendt til islamister i Syrien. De blev sendt afsted i lastbiler, ledsaget af embedsmænd fra efterretningstjenesten (MIT).

Tyrkiets efterretningstjeneste hjalp med at levere våben til de dele af Syrien, som er under islamistiske oprøreres kontrol. Det skete i slutningen af ​​2013 og i begyndelsen af ​​2014, ifølge vidneudsagn fra en anklager og domstol, som nyhedsbureauet Reuters har fået indsigt i.

Vidnesbyrdene modsiger dermed Tyrkiets benægtelser af, at det har sendt våben til syriske oprørere og bidraget til Islamisk Stats, IS’ succes.

Syrien og nogle af Tyrkiets vestlige allierede har længe anklaget Tyrkiet for at lade islamistiske krigere og våben krydse grænsen til Syrien. Heraf har nogle tilsluttet sig IS.

Ankara har benægtet anklagerne om at have bevæbnet Syriens oprørere eller hjælpe ekstremistiske islamister. Diplomater og tyrkiske embedsmænd siger, at det i de seneste måneder er indført en strammere grænsekontrol.

Vidneudsagn fra gendarmeriofficerer i retsdokumenter, som Reuters har set, hævder imidlertid, at raketdele, ammunition og mortergranater blev sendt til islamistisk-kontrollerede dele af Syrien. De blev sendt afsted i lastbiler, ledsaget af embedsmænd fra efterretningstjenesten (MIT).

Fire lastbiler blev ransaget i den sydlige provins Adana af politi og gendarmeri, én i november 2013 og de tre andre i januar 2014 efter ordre fra anklagere.

Mens den første lastbil blev beslaglagt, fik de tre andre lov til at fortsætte deres rejse, fordi MITs embedsmænd, ifølge vidneudsagn i anklagemyndighedens rapport, truede politiet og fysisk modstod ransagningen.

Tyrkiets præsident Tayyip Erdogan har sagt, at de tre lastbiler tilhørte MIT og transporterede nødhjælp.

Læs mere på REUTERS

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer