Kurdernes fremgang i Vestkurdistan/Syrien, hvor de har overtaget flere byer, går ikke ubemærket hen.

Ifølge den systemkritiske tyrkiske avis Taraf er et ”Kurdistan nr. 2” ved at se dagens lys.

I dagens artikel hedder det, at ”de syriske kurdere har taget over i byerne tæt på den tyrkiske grænse, Kobanî, Efrîn, Cindirês, Amûdê, Tirbespî. Qamişlo, Serê Kanîyê og Dêrika kontrolleres også af kurdere, omend den officielle magt ikke ligger hos dem.”

Videre står der i artiklen, at kurderne har hængt deres egne flag op på officielle bygninger og at de patruljerer i gaderne.

Den kurdiske minoritet i Syrien der udgør ca. 10% af den samlede befolkning (ca 1,8-3. mio) er af den syriske stat blevet udsat for voldsomme restriktioner med en begrænsning af deres politiske og kulturelle rettigheder til følge. Kurderne anerkendes ikke slet ikke.

Opstandene i Syrien, hvor kurderne spiller en rolle har desuden skabt bekymring i Ankara. En væsentlig kilde til Ankaras bekymring er det kurdiske PYD (Demokratiske unions parti) der er pro-PKK. Den tyrkiske stat frygter en destabilisering af Syrien der potentielt kan føre til at en pro-PKK-bevægelse får en frizone i de kurdiske områder i Syrien, som grænser op til Tyrkiet og hvorfra de kan angribe Tyrkiet.

Problemet for den tyrkiske stat er at kurderne i Syrien ligesom kurderne i Tyrkiet kræver anerkendelse af deres sprog, forfatningsretslig anerkendelse af kurderne som en etnisk minoritet og mulig autonomi.

Den tyrkiske stat frygter, at de syriske kurdere vil opnå større indflydelse og rettigheder i det potentielle nye Syrien og at dette vil brede sig til landets egen kurdiske minoritet.

Læs mere: http://taraf.com.tr/haber/ikinci-kurdistan-kuruluyor.htm

[polldaddy poll=”6407990″]
Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer