Osman Baydemir og Selma Irak fratages deres status i det tyrkiske parlament. Nu er HDP nede på 48 pladser i den tyrkiske folkeforsamling.

Det tyrkiske parlament har frataget de prokurdiske politikere Osman Baydemir og Selma Irak deres status som parlamentsmedlemmer.

Begge tilhører det prokurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP), som er det tredjestørste parti i det 550-pladser store parlament i Tyrkiet.

En tyrkisk domstol i Gaziantep har idømt Irmak 10 års fængsel for at “tilhøre en væbnet terrorgruppe” og “lave terrorpropaganda”. Baydemir har samtidig godkendt 1 år og 5 måneders fængsel til Baydemir for at “have fornærmet politi”. Nu har det tyrkiske parlament så ophævet de to kurderes status.

HDP’erne beskyldes af de tyrkiske myndigheder for at støtte Kurdistans Arbejderparti (PKK), der i Tyrkiet og EU betragtes for at være terrorister. HDP benægter selv at have med PKK at gøre.

Ved det tyrkiske parlamentsvalg i november 2015 vandt HDP 59 pladser. Men da flere af deres medlemmer i parlamentet har mistet deres status, er partiet nu nede på 48 pladser i den tyrkiske folkeforsamling.

Baydemir er tidligere borgmester i den kurdiske hovedby Diyarbakir. Tidligere har han været advokat for PKK-lederen Abdullah Öcalan. Baydemir har ofte sager kørende imod sig, hvor anklageren beskylder ham for at støtte PKK.

I december 2017 skabte den 47-årige Baydemir furore i det tyrkiske parlament, da han kaldte sit område for “Kurdistan”. Som straf blev han udvist fra parlamentets generalforsamling, kunne ikke deltage i to yderligere generalforsamlingssessioner og mistede to tredjedele af månedslønnen.

Selma Irmak er ligeledes 47 år og har tidligere siddet 10 år i fængsel for medlemskab af PKK.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer