Det forlyder, at Tyrkiet vil tillade de kurdiske bogstaver X, Q, W som led i dets ”demokrati-pakke”, som skal offentliggøres 30. september af landets premierminister Tayyip Erdogan.

Brugen af de kurdiske bogstaver X, W, Q – der ikke findes i det tyrkiske alfabet – har indtil nu været forbudt og medfører retsforfølgelse, som det skete for 20 unge kurdere i oktober 2005 i byen Siirt for at holde plakater i vejret med disse bogstaver.

Overborgmesteren af Diyarbekir, Osman Baydemir var i 2008 således tiltalt i talrige sager med en strammeramme på 280 år for brug af kurdisk eller beskyldninger om støtte til PKK. Han sendte en nytårskort med hilsner på kurdisk, tyrkisk og engelsk. Brugen af W i det engelske New Year accepteredes mens W’et i den kurdiske nytårshilsen betød endnu en retssag.

Butikker i Tyrkiet bruger normalt disse bogstaver i engelsk sammenhæng, dog uden myndighederne skrider ind. På samme måde må tyrkisk statstv TRT-6, som sender på kurdisk, også gerne frit benytte sig af X, W og Q.

RUDAW

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer