Mor til død PKK-guerilla: “De ringede sagde ‘vi har en aflevering til jer. Kom og hent den.’ De sagde ikke, hvad det var. Hos myndighederne sagde de ‘værsgo, det er jeres søns knogler’ i en pakke med PTT-stregkode på.”

De tyrkiske myndigheder har sendt ligrester af et medlem af Kurdistans Arbejderparti (PKK) til hans familie i en kasse med stregkode fra Tyrkiets posttjeneste PTT.

Der er tale om liget af Agit İpek, der døde i et sammenstød med tyrkiske sikkerhedsstyrker i Dêrsim/Tunceli den 23. maj 2017. Så blev han fundet og identificeret gennem en DNA-test to år senere.

Myndighederne i Tunceli postede derefter resterne af İpek i en kasse til en retsbygning i den kurdiske hovedby Amed/Diyarbakır, hvor den døde PKK-mands familie bor.

Moren Halise Aksoy siger:

“Vi vidste godt, at vores søn mistede livet for tre år siden under et sammenstød. Dengang gjorde vi alt, hvad vi kunne, for at få fat i liget, men uden resultater. Sidste år ringede de til os. ‘Vi har liget,’ sagde de. Gennem advokater prøvede vi at få fat i vores søns lig…De ringede igen og sagde, at ‘vi har en aflevering til jer. Kom og hent den.’ De sagde ikke, hvad det var. Hos myndighederne sagde de ‘værsgo, det er jeres søns knogler’ i en pakke med PTT-stregkode på. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige.”

Se video med moren her:

Meral Danış Beştaş, et parlamentsmedlem fra det PKK-venlige Folkenes Demokratiske Parti (HDP) kritiserer episoden på Twitter.

“Endnu et skridt i retning af umenneskelighed. Intet sted i verden, selv under krig, har man ikke set så umenneskelig en behandling.” skriver Beştaş blandt andet. “I hvilken religion, samvittighed eller lov er det i orden at sende en mor resterne af hendes barn som post?”

De tyrkiske myndigheder har endnu ikke kommenteret på kritikken fra HDP.

PKK blev dannet den 27. november 1978 af blandt andet Abdullah Öcalan (1949-) med det oprindelige mål at skabe et marxistisk, selvstændigt Kurdistan på tværs af Tyrkiet, Irak, Iran og Syrien. Senere ændrede partiet målet til kurdisk kulturelt selvstyre i det østlige Tyrkiet.

45.000 mennesker er blevet dræbt i den tyrkisk-kurdiske konflikt siden 1984.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer