En tyrkisk domstol har frikendt otte mænd for drabene på 21 kurdere i Cizîrê.

Arkivfoto fra Amed

En tyrkisk domstol har frikendt otte tiltalte i en sag om 21 uopklarede mord i Cizîrê i den sydøstlige provins Şırnak/Nordkurdistan mellem 1993 og 1997, til store protester fra ofrenes familier og deres advokater.

Ifølge anklageskriftet blev 55 uidentificerede mord begået i Cizîrê mellem 1993 og 1997. Af disse mord, blev 48 begået mellem 1993 og 1995 og syv i 1996 og 1997.

Sagerne, der er kendt som JITEM-sagerne, dækker over retssagen mod den pensionerede oberst Cemal Temizöz, tidligere Cizîrê-borgmester Kamil Atak, og den tidligere leder af Şırnaks gendarmeri.

Temizöz blev beskyldt for at lede en enhed, der torturerede og dræbte formodede PKK-folk.

“Jeg kæmpede mod terrorisme og organiseret kriminalitet. Jeg gjorde det umulige i Cizre: Jeg omdannede det til en fredelig by,” sagde Temizöz i retten.

Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele eller JITEM er en organisation under det tyrkiske militær, og har været aktive i jagten på pro-PKK intellektuelle, journalister og politikere, som især i 90’erne forsvandt sporløst. 17.500 kurdere mistede livet i 90’erne på den måde

Forsøgene på at få retsforfulgt gerningsmændene til en række mord blev for nylig genoptaget i den nordvestlige provins Edirne, med deltagelse af ofrenes familier og en række kurdiske tolke, der kræver, at de tiltalte straffes.

Anklageren Hakan Ali Erkan krævede de otte tiltalte frifundet og sagde, at der ”ingen beviser er for en bestemt, troværdig og samvittighedsfuld afgørelse.”

Den tyrkiske domstol frikendte alle de tiltalte.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer