Tyrkiske myndigheder lukker Wans eneste skole, der tilbød kurdisk undervisning.

Den eneste skole, der underviste i kurdisk i provinsen Wan, nemlig Fatma Tokat Grundskole, er blevet lukket.

Guvernørens kontor i Wan har besluttet at lukke Fatma Tokat Grundskole. Det sker efter, at byens borgmester Bekir Kaya igår blev anholdt og en ny statsudpeget administrator i stedet er kommet til.
Skolen havde 50 elever, fungerede i to år og underviste også i kurdisk. Begrundelsen for lukningen er, at foreningen Kurdî-Der, som var inde over skolen, har fået forbud mod at fortsætte deres aktiviteter i tre måneder.

Det Tyrkiet, som general Mustafa Kemal Atatürk oprettede i 1923 beroede på idéen om ‘et land, et flag, et sprog, et folk’, tyrkerne. Der skulle ikke være plads til etniske minoriteter. Kurdisk sprog, klædedragter og andre kulturelle udtryk, selv ordene ‘kurder’ og ‘Kurdistan’, blev forbudt.

Forbuddet mod kurdisk blev ophævet ca. 70 år senere i 1991 af Tyrkiets daværende præsident Turgut Özal. Men efter 1991 er der stadig opstået problemer og retslig forfølgelse af folk, når de har brugt det kurdiske sprog og kurdisk er stadig forbudt i undervisning og i politisk sammenhæng.

I efteråret 2013 lancerede Tyrkiets præsident Erdogan en demokratipakke, som blandt andet gav kurderne retten til kurdisk undervisning i private skoler, og til at anvende bogstaverne Q, W og X, som ikke findes i det tyrkiske alfabet. Men kurdisk undervisning på offentlige skoler er stadig forbudt.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer