Demirtaş er i blevet idømt i alt 42 års fængsel, mens Yüksekdağ har fået 32 års fængsel.

Den tidligere leder af Folkenes Demokratiske Parti (HDP), Selahattin Demirtaş, er i blevet idømt i alt 42 års fængsel i Tyrkiet for at stå bag protestaktioner i 2014 for den belejrede by Kobanî.

I efteråret 2014 oktober 2014 opfordrede Demirtaş folk til at demonstrere til fordel for den syrisk-kurdiske by Kobanî, der var ved at blive løbet over ende af Islamisk Stat (IS). Demonstrationerne udviklede sig voldeligt og 53 mennesker døde i de efterfølgende uroligheder.

Retten dømte Demirtaş til i alt 42 års fængsel for 47 forskellige lovovertrædelser.

HDP’s tidligere medleder Figen Yüksekdağ har fået 32 års fængsel.

Ahmet Türk, kurdisk veteranpolitiker, har fået 10 års fængsel for ” medlemskab af en væbnet terrororganisation.”

Altan Tan, en anden kendt politiker og tidligere HDP-politiker, blev frifundet.

Tidligere HDP-parlamentsmedlem Ayla Akat Ata fik ni år og ni måneder for “medlemskab af en væbnet terrororganisation”. Derefter blev Ata beordret løsladt.

Tidligere HDP-parlamentsmedlemmer Aysel Tugluk, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Ayhan Bilgen. osv., blev frifundet for anklagerne mod dem.

Det prokurdiske DEM partiet (Folkets Ligestillings- og Demokratiparti) fordømmer dommene.

”Disse domme har endnu en gang vist os, at de (domstolen, red) står på IS’ og fascismens side. Denne afgørelse er ugyldig. Vi anerkender den ikke,” lyder det fra DEM partiet.

Bülent Turan fra regeringspartiet AKP forsvarede dommene. På X skriver Turan, at ingen kan slippe af sted med at ”opildne gaderne på grund af deres politiske ambitioner” eller ”misbruge den offentlige orden”.

”At opmuntre til en episode, der forårsager ødelæggelse og tab af menneskeliv har en pris,” skriver Turan.

De prokurdiske politikere bliver ofte retsforfulgt i Tyrkiet, hvor regeringen betragter HDP og DEM partiet som en politisk gren af PKK, der betragtes som en terrororganisation af både Tyrkiet og EU. Det er en anklage som DEM – og før det HDP – afviser.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol sagde i 2020, at den ikke kan finde beviser for, at Demirtaş skulle havde begået en terrorrelateret lovovertrædelse.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer