En kvindelig læge tog fra Tyrkiet til Kobanê for at behandle civile. Ved hjemkomsten blev hun fængslet for ”terrorisme”.  En tyrkisk IS-militant er også kommet hjem – han behandles på hospital.

To personer bliver behandlet på hver sin måde i Tyrkiet. Den ene er en kvindelig kurdisk læge, der hjalp med at bekæmpe Islamisk Stat (IS) i Kobanê. Den anden er en tyrkisk-født militant, der blev en ledende figur i den islamistiske gruppe, der raserede i nordlige Syrien.

Esra Yakar, en studerende ved Medical School ved Dicle Universitet i Diyarbakir, tog til den kurdiske provins Kobanê for et par måneder siden som frivillig læge for at hjælpe med at behandle kurdere, der blev såret i kampene med IS-militante. I december 2014 kom hun til skade under et IS-angreb og såret i hovedet og øjet.

Den tyrkiske Lægeforening rapporterede, at Yakar kom til Tyrkiet for bedre behandling, men her blev hendes behandling forsinket. I mellemtiden mistede hun sit højre øje.

Efter Yakar blev bragt til et hospital i Ankara, iværksatte den offentlige anklager i Diyarbakir en undersøgelse mod hende. Og mens hun stadig var under medicinsk behandling, blev hun arresteret og fængslet i Sincan-fængslet i Ankara for at være en “terrorist”.

Organisationer for medicinstuderende og den tyrkiske lægeforening har protesteret i Ankara og Diyarbakir med krav om, at Yakar frigives.

»IS-ledere har ret til sundhedsydelser«

Seyhmus Gökalp fra den tyrkiske lægeforening siger således: ”Desværre er det sådan, at korruption ikke er en forbrydelse i dette land, mens det at yde lægehjælp til civile mennesker i Kobanê åbenbart er.”

Den 5. marts blev Yakar løsladt og afventer en retssag på grund af hendes alvorlige sundhedsproblemer. Hendes retssag er blevet udsat til den 30. april.

I mellemtiden, tyder forlydender fra medierne på, at Emrah Cakan, en tyrkisk-født IS-kommandant såret i Kobanê, har været på medicinsk behandling i provinsen Denizli i Tyrkiet, siden den 28. februar.

Orhan Cicek, leder af det pro-kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP), i Denizli, siger at Cakans slægtninge har bekræftet, at han har været medlem af IS i seks måneder.

Selv udtaler hospitalet i en pressemeddelelse:

”Hans behandlingsprocedurer fortsætter som en del af hans ret til at nyde godt af sundhedsydelser, ligesom alle andre borgere.”

Af Uzay Bulut på IB TIMES

Kommentér via Facebook

kommentarer