En kvindelig læge tog fra Tyrkiet til Kobanê for at behandle civile. Ved hjemkomsten blev hun fængslet for ”terrorisme”.  En tyrkisk IS-militant er også kommet hjem – han behandles på hospital.

To personer bliver behandlet på hver sin måde i Tyrkiet. Den ene er en kvindelig kurdisk læge, der hjalp med at bekæmpe Islamisk Stat (IS) i Kobanê. Den anden er en tyrkisk-født militant, der blev en ledende figur i den islamistiske gruppe, der raserede i nordlige Syrien.

Esra Yakar, en studerende ved Medical School ved Dicle Universitet i Diyarbakir, tog til den kurdiske provins Kobanê for et par måneder siden som frivillig læge for at hjælpe med at behandle kurdere, der blev såret i kampene med IS-militante. I december 2014 kom hun til skade under et IS-angreb og såret i hovedet og øjet.

Den tyrkiske Lægeforening rapporterede, at Yakar kom til Tyrkiet for bedre behandling, men her blev hendes behandling forsinket. I mellemtiden mistede hun sit højre øje.

Efter Yakar blev bragt til et hospital i Ankara, iværksatte den offentlige anklager i Diyarbakir en undersøgelse mod hende. Og mens hun stadig var under medicinsk behandling, blev hun arresteret og fængslet i Sincan-fængslet i Ankara for at være en “terrorist”.

Organisationer for medicinstuderende og den tyrkiske lægeforening har protesteret i Ankara og Diyarbakir med krav om, at Yakar frigives.

»IS-ledere har ret til sundhedsydelser«

Seyhmus Gökalp fra den tyrkiske lægeforening siger således: ”Desværre er det sådan, at korruption ikke er en forbrydelse i dette land, mens det at yde lægehjælp til civile mennesker i Kobanê åbenbart er.”

Den 5. marts blev Yakar løsladt og afventer en retssag på grund af hendes alvorlige sundhedsproblemer. Hendes retssag er blevet udsat til den 30. april.

I mellemtiden, tyder forlydender fra medierne på, at Emrah Cakan, en tyrkisk-født IS-kommandant såret i Kobanê, har været på medicinsk behandling i provinsen Denizli i Tyrkiet, siden den 28. februar.

Orhan Cicek, leder af det pro-kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP), i Denizli, siger at Cakans slægtninge har bekræftet, at han har været medlem af IS i seks måneder.

Selv udtaler hospitalet i en pressemeddelelse:

”Hans behandlingsprocedurer fortsætter som en del af hans ret til at nyde godt af sundhedsydelser, ligesom alle andre borgere.”

Af Uzay Bulut på IB TIMES

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer