6 mio. mennesker i Tyrkiets kurdiske region kan for tredje dag i træk ikke komme på nettet.

Arkivfoto

De kurdiske provinser i Tyrkiets sydøstlige hjørne er for tredje dag uden internet. Det sker efter masseprotester mod anholdelser af Diyarbakir/Amed’s s medborgmestre Gültan Kışanak og Fırat Anlı, der er anklaget for at støtte det terrorstemplede Kurdistans Arbejderparti, PKK.

“Internetforbindelsen har været nede i otte provinser i tre dage. Livet er stoppet,” skriver den tyrkiske parlamentariker Sezgin Tanrikulu fra Republikansk Folkeparti på Twitter. “Denne meningsløse kollektive afstraffelse må straks stoppe.”

De provinser og byer, hvor internettet er nede, er Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Van, Elazığ, Dersim, Antep, Urfa, Kilis og Adıyaman. De er alle primært kurdisk-befolkede.

Ifølge Turkey Blocks, som er en organisation, der overvåger internetnedlukninger i Tyrkiet, betyder den seneste nedlukning, at 6 millioner borgere i Tyrkiets sydøstlige regioner ikke kan komme på nettet. Det svarer til 8% af landets samlede befolkning.

Ifølge Tanrikulu påvirker nedlukningen af internettet store dele af samfundet.

“Internettet er ikke blot et måde at kommunikere med hinanden på. Det er også en del af vores liv. Hospitaler og retsbygninger kan ikke fungere. Livet er stoppet.”

I starten af oktober lukkede de tyrkiske myndigheder 20 regeringskritiske tv- og radiostationer, der beskyldes for at lave propaganda til fordel for PKK.

Tanrikulu ser lukningen af internettet i forlængelse af lukningen af medierne.

“De lukker alternative medier, men det var ikke nok for dem. Nu har de lukket ned for internettet i regionen. Men I kan ikke skjule sandheden, uanset hvad I gør.”

Internetnedlukningen sker efter, at Gültan Kışanak og Fırat Anlı blev anholdt. De er anklaget for tilknytning til PKK.

Tyrkiets vicepremierminister Numan Kurtulmus kommenterede på anholdelserne: “Ingen valgt borgmester kan have ret til at støtte terrorgrupper.”

Tyrkiet har en lang tradition for at blokere eller begrænse adgang til internet eller sociale medier, som Youtube og Twitter, især efter uro i de kurdiske områder. FN Menneskerettighedsråd fordømte i juli nedlukning af internet og erklærede, at “de samme rettigheder, som folk har offline, skal også beskyttes online, især ytringsfrihed.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer