Det fjerde tyrkiske valg på kun 1½ år er i gang. Cirka 54 millioner borgere kan deltage i valget, hvis resultat menes at foreligge i nat.

Den tyrkiske premierminister Ahmet Davutoğlu stemte i byen Konya. Han afviste, at regeringspartiet Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP) var ude på at dominere tyrkisk politik.

“Tyrkiet er et demokratisk land. Det handler ikke om magt eller dominans. Det handler om fremtiden for mennesker og fremtiden for landet,” sagde Davutoğlu.

Kemal Kılıcdaroğlu, lederen af det største oppositionsparti, Republikansk Folkeparti (CHP), afgav sin stemme i Ankara. Fra ham lød det:

“I dag går vi tilbage til valgstedet, hvilket er en mulighed for at udøve demokratiet. Vi fordømmer vold og terror. Landet har brug for fred og stabilitet.”

Lederen af det Nationalistiske Aktionsparti (MHP), Devlet Bahçeli håbede på, at valget vil blive ”et vendepunkt”.

”Jeg håber, at det bliver et godt valg og at der vil være en høj stemmedeltagelse. Må det blive et vendepunkt for vort folks fremtid.”

Medlederen af det prokurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP), Selahattin Demirtaş, sagde, at valgkampen havde været svær og der var mange ”spændingerne under processen”.  Han henviste blandt andet til bombeangrebet i Ankara for nogle uger siden, der dræbte over 100 mennesker til en fredsmarch.

”Desværre mistede nogle mennesker livet. Vores fremtid vil blive skabt ved disse valgsteder. Jeg opfordrer til at folk, der er stemmeberettigede, tager ud til valgstederne og stemmer,” sagde Demirtaş.

I sidste søndag døde Fehmi Demir, lederen af et andet prokurdiske parti, nemlig Partiet for Rettigheder og Frihed (HAK-PAR) ved et trafikuheld. Det vakte opsigt, at Demirs navn stadig står på stemmesedlen, selvom han er død.

16 partier konkurrerer i dag om 550 pladser i parlamentet. Derudover er der 21 uafhængige kandidater.

385.000 politi og gendarmeri er udstationeret for at håndhæve orden. Sikkerhedsforanstaltningerne er især høje i den østlige og sydøstlige region.

Omkring 300 internationale observatør vil overvåge valget i 19 byer især i Amed/Diyarbakır, Wan, og Istanbul.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer