Det tyrkiske parlament har frataget tre oppositionspolitikere, en fra CHP og to fra HDP, deres status som parlamentsmedlemmer.

Det tyrkiske parlament har frataget tre oppositionspolitikere, Enis Berberoğlu fra Det Republikanske Folkeparti (CHP) og Leyla Güven og Musa Farisoğulları fra Folkenes Demokratiske Parti (HDP), deres status som parlamentsmedlemmer.

Beslutningen blev i dag truffet i det tyrkiske parlament efter, at de tre politikere var blevet dømt i sager om læk af statshemmeligheder og støtte til Kurdistans Arbejderparti (PKK).

Berberoğlu blev dømt for at have lækket oplysninger til to journalister, der afslørede, at den tyrkiske efterretningstjeneste i januar 2014  sendte våben til ukendte modtagere i de dele af Syrien, der var under islamistiske oprøreres kontrol. Helt præcist var der tale om seks containere med våben, camoufleret som nødhjælp. Tyrkiet mente, at våbnene gik til moderate turkmenske oprørere i Syrien.

Güven og Farisoğulları fra HDP har haft sager kørende, hvor de blev beskyldt for at støtte PKK. Tyrkiet har længe anklaget HDP for at bakke op om PKK, der står på Tyrkiets og EU’s terrorliste. I tyrkiske medier omtales HDP ofte som den politiske gren af PKK. HDP afviser anklagen om at støtte PKK.

Bülent Turan fra AKP forsvarede fratagelsen af politikernes status med at “det drejer sig om medlemsskab af en terrororganisation og læk af statshemmeligheder.”

HDP-gruppenæstformand, Meral Danış Beştaş er uenig. Hun sagde: “Dette er ulovligt. Kuppet fra den 4. november fortsætter. Det her er fascisme.”

Güven svarede på kurdisk: Berxwedan jiyan e, “at leve er at gøre modstand”.

Leder af CHP, Kemal Kılıçdaroğlu skriver på Twitter, at “vi vil fortsætte kampen for demokrati for at sikre retfærdighed, ret og juraen.”

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer