De tyrkiske myndigheder har forbudt et kurdisk teaterstykke, fordi det skulle indeholde “PKK-propaganda”. Istanbuls borgmester kritiserer beslutningen.

De tyrkiske myndigheder har forbudt et kurdisk teaterstykke, der skulle været blevet opført i i går i Istanbuls kommunale teater.

Fans går dermed glip af “Bêrû”, en kurdisk version af den berømte italienske Dario Fos “Trumpets and Raspberries”.

”Vi var alle på scenen, øvede os og var klar til publikum, men fik i stedet en besked fra den lokale administration om, at vi var blevet forbudt,” siger skuespillerinden Rûgeş Kırıcı til nyhedsbureauet AFP.

Istanbuls guvernør Ali Yerlikaya skriver på Twitter, at stykket “ikke er blevet forbudt, fordi det er på kurdisk, men fordi det indeholder PKK propaganda.”

PKK har ligget i krig mod den tyrkiske stat siden 1984. Cirka 45.000 mennesker er blevet dræbt i den tyrkisk-kurdiske konflikt siden da.

Talsmand for indenrigsministeriet Ismail Catakli skriver på Twitter, at “et teaterstykke, der spreder PKK-propaganda, vil ikke være tilladt på kurdisk, tyrkisk eller arabisk.”

De kurdiske skuespillere afviser, at teaterforestillingen skulle indeholde PKK-propaganda og henviser til, at “Bêrû” blot er en kurdisk oversættelse af et italiensk stykke.

De får støtte af Ekrem Imamoglu, borgmester i Istanbul, der tilhører oppositionspartiet CHP. Han kritiserede i dag myndighedernes beslutning om at forbyde opførslen af teaterstykket.

”Et eftersøgt medlem af en terroristorganisation kan frit komme på tv, mens en gruppe kurdiske kunstnere får forbud mod at opføre et teaterstykke. Det er ikke i orden,” sagde borgmesteren.

Se udtalelsen her:

Langvarig konflikt

I 1924 forbød Tyrkiet kurdisk sprog, klædedragter, ordene ‘kurder’ og ‘Kurdistan’.

I 1991 blev forbuddet mod kurdisk ophævet af præsident Turgut Özal. Men konflikten fortsatte.

I efteråret 2013 lancerede Tyrkiets daværende premierminister Recep Tayyip Erdogan en demokratipakke, som blandt andet gav kurderne retten til kurdisk undervisning i private skoler, og til at anvende bogstaverne Q, W og X, som ikke findes i det tyrkiske alfabet. Men kurdisk undervisning på offentlige skoler er stadig forbudt.

I 2015 strammede den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan den nationalistiske kurs overfor eksempelvis kurderne. Det menes blandt andet at skyldes, at den tyrkiske leder indgik i et parlamentarisk samarbejde med det nationalistiske Nationalistisk Aktionsparti (MHP). MHP er kendt for at afvise indrømmelser til kurderne i Tyrkiet. Fornyligt fjernede det tyrkiske undervisningsministerium ordet “kurder” i en bog af Ibn Khaldun.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer