Først fik en gruppe kurdiske investorer i Tyrkiets østlige region tilladelse til at danne en organisation kaldet ”Kurdistans Industriledere og Arbejdsgiverforening (KURDSIAD), den første der brugte ordet “Kurdistan” i et firmanavn. Nu har de tyrkiske myndigheder nedlagt veto mod KURDSIADs brug af ”Kurdistan”.

Af Deniz B. Serinci
Photo: Milliyet

Ifølge myndighederne strider ”Kurdistan” imod den tyrkiske forfatning og tyrkisk straffelov. Derfor accepteres etableringen af KURDSİAD ikke.

Grundlægger og formand for KURDSİAD, Baki Karadeniz kritiserer beslutningen og siger, at de vil fortsætte med at arbejde under det navn.

Det bliver i svaret fra myndighederne krævet, at alle de steder, hvor KURDSIAD bruger “Kurdistan”, skal denne term fjernes, bl.a. fra foreningens vedtægter.

“Men vi vil undersøge de juridiske muligheder for at bevare Kurdistan ,” fortæller Karadeniz til det tyrkiske Anadolu Agency.

“Den tyrkiske premierminister Erdogan bruger også ordet “Kurdistan”. Det bør ikke være et problem, når borgerne bruger det,” tilføjer han.

Generalsekretær for KURDSIAD, Hüseyin Bardakçı understreger, at de vil gå rettens vej for at bevare retten til at bruge “Kurdistan”.

“Vi overvejer ikke at fjerne Kurdistan fra vedtægterne,” siger Bardakçı til tyrkiske medier.

I afvisningen fra de tyrkiske myndigheder hedder det, at KURDSIADs navn og formål er i strid med den tyrkiske forfatnings artikel 1, 5 og 14. Sidstnævnte artikel siger:

“Ingen af ​​de rettigheder og friheder, der er indeholdt i forfatningen, må udøves i form af aktiviteter, der sigter mod at krænke nationens og statens udelelige integritet”

Hvis KURDSIAD og dets grundlæggere ikke fjerner Kurdistan, kan de forvente en retssag, lyder det i svaret fra myndighederne.

KURDSIAD blev dannet i begyndelsen af april 2014 af ni kurdiske investorer i den sydøstlige provins Diyarbakir/Amed. Formålet med foreningen er at operere i det østlige, kurdiske -talende provinser i landet/Nordkurdistan.

For første gang i historien, brugte den tyrkiske premierminister Recep Tayyib Erdogan ordet “Kurdistan”, mens han modtog formanden for Kurdistan-regionenen i Irak, Masud Barzani, i Diyarbekir i november 2013.

Tidligere har det tyrkiske indenrigsministerium accepteret Kurdistans Demokratiske Parti i Tyrkiet.

Imidlertid blev en anmodning fra studerende om at etablere en forening kaldet Kurdistans Ungdomsbevægelse afvist af Indenrigsministeriet.

Kommentér via Facebook

kommentarer