Ayşe Çelik skal 15 måneder i fængsel med otte-måneder gammel baby, efter hun sagde “Lad ikke børnene dø”.

Foto: HDP

De tyrkiske myndigheder har fængslet en kurdisk lærer efter, at hun kritiserede drab på børn under militærets kampagne mod Kurdistans Arbejderparti (PKK) i 2016. Læreren fødte for nylig og vil nu komme i fængsel med sin baby.

Myndighederne indledte en retsundersøgelse mod læreren Ayşe Çelik for at “lave propaganda for en terrororganisation”. Det er en henvisning til PKK, der betragtes som en terrororganisation af Tyrkiet og EU.

Den 8. januar 2016 talte Ayşe Çelik under et tv-program, hvor den berømte tyrkiske komiker Beyazıt Öztürk er vært, om sammenstødene i det kurdiske Sydøsttyrkiet/Kurdistan.

“Ved du, hvad der sker i den østlige del af landet? Vær ikke tavs! Jeg vil gerne henvende mig til de lærere, der har forladt deres elever. Hvordan skal de vende tilbage der? Hvordan skal de se de uskyldige børn i øjnene? Sikke en skam! Lad ikke folk dø. Lad ikke børnene dø. Lad ikke mødrene græde.”

Publikum klappede af programmets vært, Beyazıt Öztürk, da han sagde:

”Vi gør vores bedste for at få det hørt. Dine ord har været en lektion for os. Forhåbentlig vil dit ønske om fred blive realiseret snart.”

Hun blev idømt 15 måneders fængsel i april 2017. Det blev dog udskudt, fordi hun var gravid på det tidspunkt. Igår begyndte Ayşe Çelik afsoningen af straffen i fængslet med sin baby.

Den anklagede lærer henviste i “Lad ikke børnene dø”-talen til kampe mellem tyrkiske sikkerhedsstyrker og militante fra PKK.

Ifølge en FN-rapport er cirka 2000 mennesker blevet dræbt i de kampe, heriblandt 800 sikkerhedsstyrker. 1200 af de dræbte er civile eller kurdiske militante. De tyrkiske myndigheders operationer har påvirket over 30 distrikter. Et sted mellem 335.000 og 500.000 mennesker, primært kurdere, er blevet tunget til at forlade deres hjem.

Ifølge tyrkiske myndigheder er operationerne et svar på PKK’s angreb, barrikader og voldgrave i civile boligområder.

[polldaddy poll=9986376]

Se video fra episoden:

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer