Erdogan reducerer antal kurdere i Efrîn ved at flytte arabere og turkmenere ind.

Foto: Jamil Sheikho

Tyrkiet bygger en bosættelse for arabere og de tyrkisktalende turkmenere i en landsby i Efrîn-regionen.

Menneskerettighedsorganisationen i Efrîn har dokumenteret, at tyrkiske styrker yder økonomisk støtte til arabiske familier nær landsbyen Bafelûnê i Şera-distriktet for at bygge en bosættelse.

Ifølge organisationen får projektet økonomisk støtte fra golfstaterne Qatar og Kuwait.

En lignende bosættelse blev bygget nær landsbyen Qibar. Her var de fleste indbyggere før i tiden ezidier.

Tyrkiet og tyrkisk-støttede væbnede grupper indtog Efrîn i efteråret 2018 i jagten på Kurdistans Arbejderparti (PKK) og Folkets Forsvarsenheder (YPG), der anses for at være PKKs syriske gren. PKK har været i krig med Tyrkiet siden 1984.

Kun 12 landsbyer i Efrîn-regionens Şêrawa û Şera-distrikter er stadig i hænderne på de kurdiske styrker og den autonome administration og administreres nu af administrationen i Şehba.

Kurdere er blevet et mindretal i Efrîn

I september i år skrev FN’s Undersøgelseskommission vedrørende Syrien i en ny rapport, at det har “god grund til at tro”, at tyrkisk-støttede grupper i Syrien “gentagne gange har begået krigsforbrydelser” mod kurdere i byerne Afrin og Ra’s al-Ayn (Serê Kaniyê).

Som eksempel nævnes i rapporten, at civile – primært kurdere – “blev slået, tortureret, nægtet mad eller vand og forhørt om deres tro og etnicitet”.

Kurdiske kvinder i hele Afrin og Serê Kaniyê blev truet af det tyrkiskstøttede Syriens Nationale Hær (SNA), hvilket har gjort, at mange bliver hjemme. 55 kvinder og piger er blevet tilbageholdt af hærens krigere og udsat for voldtægt og seksuel vold.

Menneskerettighedsorganisation i Efrîn skrev i april i år, at over 6200 mennesker er blevet kidnappet i byen af tyrkisk-støttede militante på to år. Over 3400 kidnappede er stadig savnede. 61 kvinder er blevet voldtaget.

I Afrin udgjorde kurderne før den klare majoritet i provinsen. Nu udgør de ifølge visse kilder 18% af befolkningen, mens andre sætter det til omkring 30%. De arabiske og turkmenske bosættere, som Tyrkiet har flyttet ind i provinsen, udgør nu cirka 70-80% af befolkningen. Inden den tyrkiske offensiv boede der anslået 35.000 ezidier i byen. Nu menes det tal at være reduceret til 5000, da mange er flygtet.

Tyrkiet afviste i september FN’s anklager.

”Vi afviser kategorisk de grundløse anklager om krænkelser af menneskerettighederne,” lød det fra det tyrkiske udenrigsministerium.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer