En tyrkisk anklager kræver İsmail Beşikçi idømt en fængselsstraf på 7,5 år for at have opfordret til vold og have propaganderet for den kurdiske organisation PKK.

Af Medya Özvan og Deniz Berxwedan Serinci

Retssagen mod den tyrkiske sociolog İsmail Beşikçi og redaktør Zeycan Balcı Şimşek, som efter en artikel er blevet anklaget for ”at lave propaganda for terrororganisationen,” er startet.

Ifølge Ismail Beşikçi selv er den pågældende artikel ”en kritik af det politiske liv i forhold til den kurdiske problematik.” Han betegner samtidig retssagen mod ham selv som et tyrkisk forsøg på at stoppe kritik af den tyrkiske stats kurderpolitik.

”Mafiaer og kriminelle løslades i Tyrkiet, men jeg skal i fængsel for min forskning,” siger Ismail Beşikçi.

Ifølge den anden sigtede, Zeycan Balcı Şimşek, propaganderer den pågældende artikel ikke for PKK.

”Artiklen blev skrevet i forbindelse med det ’kurdiske initiativ’ (hvor AKP-regeringen diskuterede lempelser af den kurdiske problematik, red.) og alle skrev dengang forslag til løsning og det gjorde vi også. Hvad İsmail Beşikçi skrev, bør ligge indenfor grænserne af ytringsfriheden.”

Tyrkisk anklager: Beşikçi opfordrer til vold
Den tyrkiske anklager Hakan Karaali kræver İsmail Beşikçi og Zeycan Balcı Şimşek idømt en fængselsstraf på 7,5 år for at have opfordret til vold og have propaganderet for den kurdiske organisation PKK, der står på EU og NATOs terrorlister.

Beşikçi skriver i den omstridte artikel, at “kurderne i 200 år har betalt prisen for frihed og kæmpet for at få et frit land. Tyrkiet, Syrien og Iran undertrykker kurderne.”

I anklageskriftet mod Beşikçi har anklager Hakan Karaali især lagt vægt på, at artiklen også skriver, at “det er derfor kurdernes ret at yde en frihedskamp mod denne undertrykkelse,” som ifølge anklageren er en opfordring til vold.

I 1984 startede PKK en væbnet kamp for kurdisk selvstyre. Omkring 40.000 mennesker er omkommet i konflikten.

Har siddet 17 år i fængsel
İsmail Beşikçi er etnisk tyrker og har skrevet over 30 bøger, heraf er 36 udgivet og 32 forbudt. Han blev i 90’erne dømt for mere end 100 års fængsel for separatisme og terror-propaganda, men blev dog løsladt på grund af en amnesti. Han har siddet i tyrkisk fængsel sammenlagt i 17 år.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer