Den tyrkiske regering har for første gang i historien brugt betegnelsen ”Kurdistan” om Nordirak.

Det skete under næstformand for Kurdistans Demokratiske Parti, og tidligere premierminister, Nêçîrvan Barzanî’s besøg i Tyrkiet, hvor han bl.a. mødtes med den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan samt udenrigsminister Ahmet Davutoglu.

Indtil nu har Ankara omtalt det nordlige Irak / Sydkurdistan som ”Det regionale kurdiske område i Irak” eller blot ”Nordirak”.

Men under mødet skulle den tyrkiske regering have tiltalt Nêçîrvan Barzanî som ”tidligere premierminister for det Irakiske Kurdistan”.

Det fremgår af den tyrkiske regeringsside http://www.bbm.gov.tr, hvor ordet ”Kurdistan” bliver brugt.

Forbudt at kalde Østtyrkiet for ”Kurdistan”
Den irakiske del af de kurdisk beboede områder i Iran, Irak, Syrien og Tyrkiet, som kurderne kalder Kurdistan, mens Tyrkiet og Syrien normalt undgår og forbyder denne betegnelse, har længe skabt stridigheder.

Da den tidligere amerikanske udenrigsminister Condoleeza Rice i 2007 omtalte grænsen mellem Tyrkiet og Nordirak som ”Kurdistan” og Abdullah Gül under et interview angiveligt kaldte samme område for ”Kurdistan”, skabte det ramaskrig i de tyrkiske medier.

At den tyrkiske regering nu bruger betegnelsen ”Kurdistan” om Nordirak ses af iagttagere som et opgør med et tidligere, tyrkisk tabu.

Det er officielt stadig forbudt at betegne det sydøstlige Tyrkiet som et særskilt land ved navn ”Kurdistan”, ligesom flere politikere er søgt retsforfulgt for at bruge den omstridte betegnelse.

I Syrien er det strengt forbudt at bruge betegnelsen ”Kurdistan” om den nordøstlige del af landet, hvor kurderne primært bor, mens Iran selv kalder dets kurdiske provins for Kordestan, en persisk udtalelse af Kurdistan.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer