Kom Salimi overhovedet til irakisk Kurdistan? Der er tvivl om årsagen til Salimis død.

Mustafa Salimi, der var tidligere peshmerga, flygtede ud af et fængsel i Seqiz i iransk Kurdistan efter et fangeoprør. Her havde siddet bag lås og slå i 17 år. Salimi forsøgte angiveligvis at flygte til irakisk Kurdistan. De irakisk-kurdiske sikkerhedsstyrker i Pêncwîn, Asayish beskyldes for at have udleveret Salimi til Iran. Her blev henrettet han af det iranske regime i Seqiz.

Iran har nu udtalt sig om sagen. Ifølge tv-stationen Rûdaw siger den iranske anklager fra Sanandaj-provinsen, Muhammad Jabari, at Salimi ikke blev anholdt i irakisk Kurdistan, men på den iranske side af grænsen i en landsby tæt på Baneh ved navn Sabadlu. Hussein Khosh-Eqbal fra Sanandajs provinsstyre citeres for at sige: “Nyheden om, at denne fange skulle være blevet anholdt i Kurdistan-regionen (i Irak) er ikke sand. Han blev tilfangetaget i Sabadlu-landsbyen (i Iran).”

Kritikken er haglet ned over sikkerhedstjenesten Asayish i Pêncwîn, irakisk Kurdistan. Den oplyser, at der ikke er registreret nogen person med det navn ved grænsekontoret mellem irakisk Kurdistan og Iran.

“Vi har ikke nogen personer med det navn (Mustafa Salimi) i vores database.”

Den regionale regering i Kurdistan (KRG) siger også, at den ikke kender noget til Salimi. Fra Cotyar Adil, en talsmand for KRG, lyder det: “Den regionale regering kender ikke noget til nogen udlevering. Hvis det er sket, så er det sket uden regeringens viden.”

Derfor har regeringen nu nedsat en komité, der skal undersøge sagen.

Kurdistans Demokratiske Parti-Iran (PDKI) siger, at “måden Salimi blev anholdt på, ikke står klart.”

Kurdistans Demokratiske Parti fra Iran (PDK) siger, at det “hilser den kurdiske regerings beslutning om at undersøge sagen via en komité velkommen.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer