Selvom det er ulovligt i dag, er tvangsægteskaber udbredte i Kurdistan.

Af Rojda Kara

Jilamo Abdulqadir, leder af et center, der overvåger vold mod kvinder i Erbil, Sydkurdistan, fortæller avisen Rûdaw:

“Ingen pige har startet en sag mod sin familie pga. tvangsægteskab. Men vi har sager, hvor piger kommer og klager over at familien ikke vil give dem lov til at giftes med den, de vil”.

Ifølge Jilamo Abdulqadir har centeret haft succes med at indkalde familierne og overbevise dem om at lade deres døtre selv vælge deres ægtemand.

Der har desuden været en en åben debat om religionernes rolle i bekæmpelsen af tvangsægteskaber. 40 religiøse lærde fra forskellige dele af Kurdistan deltog i debatten, og de understreger alle, at Islam forbyder tvangsægteskab. Det betragtes som ”Haram” ifølge dem.

Ifølge kvindesagsforkæmpere lider de piger, der tvinges i ægteskab af psykiske lidelser. Bahar Munzir, en af kvindesagsforkæmperne har i 4 år forsket i tvangsægteskaber i Norge.

Munzir fortæller om en sag fra Erbil:

En kvinde på 22 år og mor til 2 døtre blev tvunget i ægteskab i 6 år, og for 2 år siden blev hendes lig fundet slagtet i et kvarter i Erbil. En ven fortalte at denne kvinde var forelsket i en fyr men hendes familie nægtede at lade hende gifte sig med ham og tvang hende til at gifte sig med en mand, der var 16 år ældre end hende. Men kvinden fortsatte med at have en affære med sin elsker, og af denne grund blev hun dræbt.

Kilde: http://www.rudaw.net/english/kurds/5161.html

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer