Ministre og medlemmer af det nationale sikkerhedshold havde udarbejdet en liste med argumenter, som Trump skulle bruge til at tale Erdogan fra at angribe kurderne. Trump ignorerede listen, ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP.

Af Deniz B. Serinci

Den amerikanske præsident Donald Trumps telefonsamtale med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan førte til beslutningen om at trække USAs styrker ud af Syrien. Det skriver Associated Press (AP), verdens største nyhedsbureau.

De to præsidenter havde en telefonsamtale den 14. december, som var kommet i stand ved hjælp af den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo og som er blevet beskrevet af embedsmænd overfor AP. Formålet med samtalen var ifølge nyhedsbureauet at overtale præsident Erdogan til ikke at angribe de syriske kurdere i Syriens Demokratiske Styrker (SDF), der er domineret af Folkets Forsvarsenheder (YPG) i det nordøstlige Syrien, hvor amerikanske styrker befinder sig.

Pompeo, afgående forsvarsminister Jim Mattis og andre medlemmer af det nationale sikkerhedshold havde udarbejdet en liste med argumenter, som Trump skulle bruge overfor Erdogan.

Men Trump ignorerede listen med argumenterne, ifølge embedsmænd, som AP har talt med. I stedet endte Trump med at være enig med Erdogan.

“Alle sagde ‘træk jer tilbage’ og ’tilbyd (Tyrkiet) en lille ting’.”

Trump kom dog hurtig i defensiven overfor Erdogan, der mindede amerikaneren om, at USAs eneste grund til at være i Syrien var bekæmpelsen af Islamisk Stat (IS) og at den islamistiske gruppe havde mistet 99% af dets territorium.

“Hvorfor er I (USA, red.) stadig der?” skulle Erdogan have spurgt Trump, ifølge embedsmanden. Den tyrkiske præsident skulle efterfølgende have tilføjet, at tyrkerne selv kunne håndtere de resterende IS-militante.

Herefter gik Trump med til at trække sig ud af Syrien, hvilket kom bag på både den amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton og Erdogan.

Siden sommeren 2012 har kurderne i Syrien haft selvstyre i det nordlige Syrien, kendt som Vestkurdistan af kurderne selv. Magten ligger her hos Demokratisk Enhedsparti (PYD), hvis militære del, YPG blev verdenskendte i kampen mod IS. YPG anses for at være den syriske gren af det tyrkisk-kurdiske Kurdistans Arbejderparti (PKK). Tyrkiet har ligget i krig med PKK siden 1984. PKK betragtes som en terrororganisation af både Tyrkiet, EU og NATO. Derfor er Tyrkiet direkte modstandere af det kurdiske selvstyre i Nordsyrien.

I foråret i år gik Tyrkiet ind i Afrin-provinsen i det kurdiske Nordsyrien og nedkæmpede YPG. De syriske kurdere opfordrer nu Frankrig til at udfylde amerikanernes tomrum i Syrien.

Erdogan sagde under et pressemøde idag, at Tyrkiet vil fjerne YPG-milits.

“De kommende måneder vil vi sørge for at fjerne den kurdiske YPG-milits og Islamisk Stat i Syrien.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer