“Hvis Tyrkiet rammerne kurderne, vil vi ødelægge dem økonomisk,” advarer Trump.

Foto: Wikimedia Commons

På det sociale medie Twitter skriver USAs præsident Donald Trump: “Hvis Tyrkiet rammerne kurderne, vil vi ødelægge dem økonomisk.” Han nævner også en “sikkerhedszone på 20 mil”, uden at specificere hvem og hvad, det er til.

Samtidig understreger USAs præsident, at han heller “ikke ønsker, at kurderne skal provokere Tyrkiet”.

Trumps udmelding fra 19. december 2018 om, at Islamisk Stat (IS) var nedkæmpet og at supermagten vil trække sig ud af Syrien, skabte bekymring hos især kurderne i det nordlige Syrien.

”Amerikanerne har dolket os i ryggen,” sagde Mohammed Jabr fra den amerikanskstøttede råd i Deir az-Zour i Østsyrien til New York Times.

Kurderne i Folkets Forsvarsstyrker (YPG) – og paraplyorganisationen SDF (Syriens Demokratiske Kræfter), hvor YPG udgør 80% – har med amerikansk luftstøtte været den mest effektive anti-IS landstyrke i Syrien og gav jihadisterne det endelige dødsstød, da SDF indtog IS’ de facto hovedstad Raqqa i oktober 2017.

Det antages, at en amerikansk tilbagetrækning – hvis det sker – vil efterlade kurderne i en sårbar situation, hvor Tyrkiet vil kunne angribe dem.

Tyrkerne betragter YPG som en syrisk gren af Kurdistans Arbejderparti (PKK), der har ligget i krig med Tyrkiet siden 1984 og figurerer på EUs terrorliste. Tyrkerne frygter, at PKK/YPG med kontrollen over de kurdiske dele af Syrien vil udgøre en trussel mod den nordlige nabo.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer