Midt i studiet mistede Diyar sin far, men holdt fast i skolen, fik 12 i sidste eksamen og et snit på 10,9. Efter sommer vil Diyar studere medicin. “Jeg vil redde menneskeliv,” siger han.

Kan du præsentere dig selv?

Jeg hedder Diyar Atto, er 21 år, stammer fra Kobanî i syrisk Kurdistan og bor i Kolding. Jeg kom herop i starten af 2016.

Jeg er blevet student fra Munkensdam Gymnasium med et snit på 10,9 (viser karakterblad).

Hvordan gik den sidste eksamen?

Jeg fik 12. Det var en skriftlig opgave i fysik a om Einsteins teori “Den specielle relativitetsteori”, som jeg skulle op og forsvare mundtligt.

Hvad vil du så lave efter sommer?

Jeg har søgt ind på medicin-studiet i Aarhus, Odense, Aalborg, København og får svar i slutning af juli. Jeg vil gerne være læge.

Hvorfor læge?

Min onkel er læge, så han har inspireret. Jeg var meget sammen med ham. Min far fik kræft for to år siden. Han mistede livet sidste sommer. Jeg var sammen med ham under forløbet og det var hårdt for mig. Jeg vil gerne redde menneskeliv.”

Hvilke udfordringer er der i forhold til at bo i Danmark?

Sproget var svært. Det var svært i starten at få et netværk, men det lykkedes. Vi blev familiesammenført til Danmark, på grund af min far. Men for 10 år dage siden fik vi afslag fra Udlændingestyrelsen på forlængelse af opholdstilladelse, fordi vores far, som var grunden til, at vi er her, ikke er der mere.

De mener, at vi har større tilknytning til Syrien, fordi vi er opvoksede dér og har levet der længere end vi har levet i Danmark. Men jeg prøver stadig at bevise for dem, at jeg har mere tilknytning til Danmark, da jeg arbejder ved siden af min uddannelse. Jeg nyder at tilegne mig de danske traditioner, har et stort social netværk, deltager i mange aktiviteter både sport, sociale mm. Jeg er lidt bange for at ikke blive optaget på universitetet af den grund, men jeg arbejder på sagen.

Kommentér via Facebook

kommentarer