Ilham Ahmed og Riad Darar fra Nordøstsyriens Autonome Administration bad Danmark om støtte til Rojava.

Foto: Hjalte Tin

Lederne af Nordøstsyriens Autonome Administration, Ilham Ahmed og Riad Darar, besøgte i weekenden København.

De var inviteret af Enhedslisten og besøgte udenrigsminister Jeppe Kofod, politikere på Christiansborg, forskere fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), journalister og forfattere.

De to politikere fra Syrien understregede under deres møder, at der på trods af våbenhvilen i syrisk Kurdistan stadig er kampe og angreb, begået af de tyrkiskstøttede syriske grupper.

De advarede derudover om en humanitær krise, som resultat af Tyrkiets invasion i oktober.

Den 9. oktober iværksatte Tyrkiet den militære Operation Fredskilde i syrisk Kurdistan, der skal bekæmpe de kurdiske militante i Folkets Forsvarsenheder (YPG) og paraplyorganisationen Syriens Demokratiske Styrker (SDF) samt skabe en sikker zone i det nordlige Syrien, som de 3,6 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet kan vende tilbage til. Hundredtusinder af syriske kurdere og kristne er siden blevet fordrevet.

Ilham Ahmed og Riad Darar sammen med forfatterne Nina Rasmussen og Hjalte Tin.

Tyrkiet anser YPG og SDF for en trussel og siger, at de to organisationer er syriske afdelinger af Kurdistans Arbejderparti (PKK), som har været i krig med Tyrkiet siden 1984. De syriske kurdere afviser den anklage og siger, at de ikke er organisatorisk forbundet med PKK.

Det kurdisk-dominerede selvstyre i Nordøstsyrien har også tusinder af IS-krigere bag lås og slå. Heriblandt danskere og andre europæere. De forskellige europæiske lande har ikke ønsket at hjemtage deres IS-krigere til retsforfølgelse. Derfor foreslog Ilham Ahmed og Riad Darar, at Vesten så støtter kurderne med at oprette en international domstol, der kan retsforfølge jihadisterne lokalt.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer