PDKI: ”PKK angreb vores peshmerga”. PKK: ”Peshmerga prøvede at bosætte sig i vores område.”

En PDKI-peshmerga er blevet dræbt. Det sker efter to ugers spændinger mellem de bevæbnede grene af Kurdistans Arbejderparti (PKK) og Kurdistans Demokratiske Parti-Iran (PDKI) på grænsen mellem Iran og Irak, det vil sige Syd- og Østkurdistan.

“Tidligt i morges angreb PKK vores peshmergaer og desværre skete der det, vi havde været bange for,” siger Mohammad Saleh Qadri, talsmand for PDKI.

Sammenstødet fandt ifølge Qadri sted i det bjergrige grænseområde, herunder landsbyerne Kelashin, Khenela og Saqar, som ligger mellem Syd- og Østkurdistan.

PKK-guerillaer begyndte at omringe en række PDKI-positioner torsdag og krævede, at gruppen forlod området. PDKI, der er forbudt i Iran, har tidligere sagt, det ikke vil trække sig ud af grænseregionen.

Striden menes at være opstået, da PDKI prøvede at etablere en base i områder, hvor PKK allerede er forskanset.

Til PKK-mediet RojNews siger Demhad Egîd fra PKK, at ”PDKI’s peshmerga med en ond hensigt forsøgte at overtage områder, som er under guerillaernes kontrol. Vi advarede dem mange gange.”

PDKI blev dannet i 1945 som et kurdisk-iransk parti, der har kæmpet for kurdiske rettigheder i Iran. Gruppen har været baseret i Kurdistan-regionen i Irak i mere end 30 år.

Det kurdiske arbejderparti PKK derimod blev dannet i 1978 af kurdere i Tyrkiet. Men PKK har været meget aktiv i de iransk-kurdiske grænseområder. PKK og dets iranske afdeling PJAK menes at have indgået en aftale med det iranske præstestyre, med hvem det indgik en våbenhvile i 2011. Iagttagere ser derfor PKK’s holdning i den aktuelle konflikt med PDKI som udtryk for, at det kurdiske arbejderparti arbejder sammen med regimet i Teheran. Noget PKK selv benægter.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer