To kurdiske mænd med norsk statsborgerskab anholdt i Tyrkiet. De beskyldes for at støtte PKK.

Af Deniz B. Serinci

To mænd med norsk statsborgerskab er blevet anholdt i Tyrkiet. De beskyldes begge for at støtte Kurdistans Arbejderparti, PKK. Det norske Udenrigsministerium bistår mændene i sagen.

Den 27. juli blev M.S., en tyrkisk kurder med norsk statsborgerskab, anholdt i Tyrkiet af landets politi og efterretningstjeneste MIT. Det skete i den nordvestlige provins Bursa.

“Vi bekræfter, at det er en norsk statsborger, der er blevet arresteret, og at vedkommende får hjælp på den sædvanlige måde,” siger presseansvarlig i det norske udenrigsministerium, Ane Haavardsdatter Lunde til NRK TV.

M.S. rejste ind i Tyrkiet og blev overvåget af den tyrkiske efterretningstjeneste. Ifølge tyrkerne var han ansvarlig for PKK’s organisatoriske aktiviteter i Norge og Europa.

En måned tidligere, den 22. juni, blev en anden tyrkisk-kurdisk mand med norsk statsborgerskab, anholdt i Tyrkiet for at være tilknyttet PKK.

Begge mænd arbejder angiveligvis som taxachauffører og bor i Rogaland i det vestlige Norge.

Der har været lignende sager mod danske kurdere. I efteråret 2018 anholdt tyrkisk politi den dansk-kurdiske mand A.K. fra Albertslund, som angiveligvis ”har samlet penge ind til PKK”. Året forinden nægtede Tyrkiet udrejse til en dansk-kurdisk folkeskolelærer. Han blev også mistænkt for støtte til PKK.

PKK har siden 2012 stået på EUs terrorliste. PKK startede den væbnede kamp i Tyrkiet for kurdisk selvstyre i 1984. Ifølge en årsrapport fra Europol, det europæiske politisamarbejde, finansieres PKK via både frivillig og mindre frivillig pengeindsamling, som kaldes for ”donationer” og ”medlemsgebyr”. Endvidere er organisationen kendt for at stå bag narkohandel.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer