Evîn Încîr og Özlem Alev Demîrel blev valgt ind i Europa-Parlamentet.

To kurdiske kvinder, Evîn Încîr og Özlem Alev Demîrel, er blandt de nye medlemmer af Europa-Parlamentet. Det står klart efter valget i går.

I Sverige fik Evîn Încîr fra det socialdemokratiske parti én ud af landets 20 pladser i det europæiske parlament. I alt fik de svenske socialdemokrater fem pladser i folkeforsamlingen.

I Tyskland fik Ozlem Alev Demîrel fra det venstreorienterede Die Linke også en plads i parlamentet.

Begge kvinder stammer fra tyrkisk Kurdistan.

35-årige Ozlem Alev Demîrel blev født i Meletê (Malatya) i en alevi-kurdisk familie. Hun er leder af Die Linke i Nordrhein-Westfalen-delstaten i Tyskland. I Tyrkiet kom faren flere gange i fængsel under Kenan Evrens militærjunta. Derfor overtalte hendes bedstefar, der arbejdede som gæstearbejder i Tyskland, dem til at forlade Tyrkiet og komme op til europæiske land. Derefter kom Ozlem Alev Demîrel til Tyskland som femårig i 1989 med sine forældre og to brødre.

34-årige Evîn Încîr stammer fra Amed (Diyarbakır), er medlem af de svenske socialdemokrater og generalsekretær for Den Internationale Union for Socialistisk Ungdom (IUSY).

Det, der vakte Evîn Încîrs politiske interesse var, da tyrkiske soldater brændte bedsteforældrenes hus ned i Licê i Amed i oktober 1993. Dengang var hun ni år gammel. Bedsteforældrene klagede til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og vandt. Den tyrkiske stat måtte efterfølgende betale en økonomisk kompensation til familien.

”For mig blev dét et bevis på, hvor vigtigt det er med multilateralt samarbejde, især i kampen for demokrati, fred og sikkerhed,” har hun sagt til Europaportalen.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer