To kurdiske byer Silêmanî og Sine er kommet på UNESCOs liste over kreative byer i verden.

Af Deniz Serinci

UNESCO, FN’s organisation, for uddannelse, videnskab, kultur, kommunikation og information, har sat byerne Silêmanî (Sulaimani) i irakisk Kurdistan og Sine (Sanandaj) fra i iransk Kurdistan på listen over ”kreative byer”.

FN-agenturet satte i går 66 nye byer fra hele verden på listen. Byerne har udmærket sig indenfor ​​syv kategorier, nemlig håndværk og folkemusik, kunstdesign, film, gastronomi, litteratur, mediekunst og musik.

”UNESCOs kreative byer kommer med et konkret bidrag til at opnå de bæredygtige udviklingsmål gennem innovativ tænkning og handling,” lød det i en erklæring fra generaldirektøren for UNESCO, Audrey Azoulay. ”Gennem deres engagement bidrager byerne til en bæredygtig udvikling, der gavner samfundet på byplan. Det er især vigtigt for de unge generationer.”

Silêmanî kom på listen på grund af dens litteratur. Byen, der ligger i irakisk Kurdistan, tæt på grænsen til Iran, blev i 2012 valgt som ”den intellektuelle hovedstad” af det kurdiske parlament. Gennem historien har byen produceret kendte kurdiske digtere som Nalî (Mela Xidir Ehmedî Şaweysî Mîkaylî, 1800-1856), Pîremêrd (Tofîq Mehmûd Hemze, 1867-1950) og Mehwî (Mela Mihemed Belxî, 1830-1906).

Sine kom på listen på grund af dens blomstrende musik. Byen, der ligger i iransk Kurdistan, er kendt for at afholde en årlig festival, der fejrer slaginstrumentet Def. Byen har produceret kendte kurdiske sanger og bands som Nasir Rezazî, Mezher Xaliqî og Kamkars, Seîd Ferecpûrî, og så videre.

”Det faktum, at Sanandaj (Sine) er blevet valgt er en af de vigtigste kulturelle begivenheder, der vil booste turismen,” siger byens borgmester Heshmatollah Seydi.

Irakisk Kurdistans vicepremierminister Qubad Talabanî skriver på sin Facebook-side:

”Det er en stor ære for det kurdiske folk. Tillykke til alle, i særdeleshed til den intellektuelle hovedstad og byen Sine.”

Se hele UNESCOs liste her

Kommentér via Facebook

kommentarer