Tre mænd er kendt delvist skyldige i sag om droner til Islamisk Stat (IS). 

Tre mænd er ved et nævneting i Københavns Byret blevet kendt delvist skyldige i en sag om droner til Islamisk Stat (IS). Der er tale om kurdiske Umut Olgun og Coşkun İbrahim Şimşir samt palæstinensiske Fady Atef Mohammad.

De tre mænd var tiltalt efter en paragraf i terrorlovgivningen, som kan give fængsel op til livstid. Men anklagemyndighed kom ikke igennem med den påstand. I stedet blev de tre mænd fundet skyldige i en mildere paragraf, som kan give op til seks års fængsel.

Retten fandt det ikke bevist, at Mohammad og Şimşir var bekendte med, at dronerne skulle bruges til rekognoscering forud for et angreb på en syrisk base, der kostede flere syriske soldater livet i august 2014. Ifølge retten vidste Mohammad og Şimşir, at effekterne skulle bruges til Islamisk Stats droneenhed, hvor den danske topterrorist Basil Hassan menes at have haft en ledende rolle.

Mohammad og Şimşir “havde forsæt til at levere til IS”, ifølge nævnetinget.

Umut Olgun blev kendt skyldig i at have købt dronedele. Han havde “forsæt til at levere til IS”, ifølge retten.

Ville købe droner for 120.000 kr. i kontanter

Ifølge anklagemyndigheden var bagmanden bag forsendelsen af materialerne den dansk-libanesiske Basil Hassan, der menes at spille en stor rolle i IS’ droneprogram.

Politi fandt derudover håndskrevne papirer fra Şimşir, hvor der stod Zarqawi på. Abu Musab al-Zarqawi var leder af irakisk al-Qaeda, der senere blev til IS. Endvidere havde den tiltalte bøger af den egyptiske islamist Sayyid Qutb og Abdullah Azzam på sin Ipad. Qutb bliver i dag brugt som inspiration af både IS og al Qaeda, mens Azzam var med til at stifte al-Qaeda og kaldes ”Den Globale Jihads far”.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) forsøgte i 2011 at hverve Olgun som kilde. Det ville den unge mand dog ikke gå med til.

I 2016 fandt PET ud af, at Olgun købte dele af droner. Manden, der stammer fra Hacilaro i Konya, blev udsat for lydaflytning af hans hus og biler.

Én gang ransagede PET på hemmelig vis mandens kuffert i Københavns Lufthavn, da han skulle flyve afsted til Tyrkiet. PET-folkene tog billeder af indholdet; Propeller til droner og tre kvitteringer på køb af dronedele fra danske virksomheder.

Senere besøgte Olgun en dronebutik og overraskede butikken ved at ville købe droneudstyr for et stort antal kontanter.

”Han kom med pengene i en mavetaske, og det var en stak på 120.000 kroner. Normalt har vi ikke noget at gøre med så mange kontanter på en gang,” fortæller Frederik Skøt, ejer af en dronebutik i København, til DR.

Dronedele blev solgt til Olgun. Men forinden havde PET monteret aflytningsudstyr på. Dansk-kurderen fattede imidlertid mistanke og pillede sporingsudstyret ud af dronedelene. Han blev anholdt meget kort tid efter. Anklagemyndigheden vil have udvist Olgun til Tyrkiet.

De tre mænd nægtede sig alle skyldige. Strafudmålingen kommer først på en senere dato.

Umut Olgun, Coşkun Şimşir og Fady Mohammad. Anklagemyndigheden vil have udvist Olgun til Tyrkiet.

Slået op af Jiyan.dkTorsdag den 28. november 2019

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer