Langt om længe ser det ud til, at Tyrkiet indgår i reelle forhandlinger med kurderne om en politisk løsning på konflikten. Men der skal opbakning til fra Europa, mener Pernille Frahm, tidligere folketingsmedlem for SF.

Pernille Frahm, tidligere folketingsmedlem for SF, glæder sig over at der langt om længe ser ud til, at Tyrkiet indgår i reelle forhandlinger med de kurdiske kredse omkring en politisk løsning på den tyrkisk-kurdiske konflikt.

”Det er det først vigtige skridt på en meget lang rejse, og det er et eksempel på, at den eneste vej til fred er, at gå i dialog med sine fjender uanset den kontraproduktive terrorpolitik der føres i den vestlige verden og i Tyrkiet,” siger hun og tilføjer:

”At det så oveni købet ser ud til, at det var den undertrykte part – nemlig kurderne, der tog det første skridt styrker billedet af kurderne som et folk, der ønsker politiske løsninger, så undertrykkelsen kan få en ende.”

I onsdags begyndte tilbagetrækningen af 2.000-3.000 PKK-guerillaer fra Tyrkiet og Nordkurdistan. Til gengæld for tilbagetrækningen forventes Tyrkiet at give kurderne flere rettigheder, om end indholdet af en aftale er helt ukendt for offentligheden.

Frahm håber dog, at der kommer flere politiske og kulturelle rettigheder til kurdere i Tyrkiet. Men det handler om alle undertrykte grupper i landet, understreger hun.

”Også det tyrkiske folk står overfor nye muligheder: Ytringsfrihed, politisk frihed, frihed til at organisere sig og frihed til at oprette politiske partier og stille op til Parlamentsvalgene. Ja – hvem ved, måske står vi på første trine på den vej, der vil får Tyrkiet ind i EU.”

Samtidig henviser Frahm til at der er ekstreme kræfter på begge sider, som ønsker at sabotere freden.

”Der er stadig alt-eller-intet-grupper på begge sider, og Den Dybe Stat i Tyrkiet har før vist sig i stand til, at forhindre demokratiske udviklinger, der på nogen måde kunne opfattes som i strid med Atatürks ideer om ét land og ét folk. Der skal opbakning til fra Europa og fra de bevægelser, der ønsker rettigheder til kurdere.”

Kommentér via Facebook

kommentarer