Flere eksperter mener, at Mullah Krekar kan spille rolle i, at Norge er terrormål.
Norge har haft sit højeste sikkerhedsberedskab på det seneste. Myndighederne siger, at de har troværdige beviser for et planlagt angreb, formentlig af islamiske jihadister med kamperfaring.
Alle politikredse over hele landet er blevet informeret om truslen, og bevæbnet politi er synlige i lufthavne, grænseovergange og andre vigtige knudepunkter.
De norske myndigheder har sagt, at en gruppe, sandsynligvis ekstremistiske islamister med kamperfaring i Syrien, planlægger et angreb på et ukendt sted i Norge.
”Vi modtog information med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe rekrutteret i Syrien, som kan have til hensigt at gennemføre en terrorhandling i Norge,” siger Benedicte Bjørnland fra Politiets Sikkerhedstjeneste.
Eksperter mener, at truslen kommer fra den Islamiske Stat (IS/ISIS) og Mullah Krekar, en kontroversiel kurdisk gejstlig, der grundlagde gruppen Ansar al-Islam, der har links til al-Qaeda. Krekar har været fængslet i Norge siden 2012.
Magnus Ranstorp, en internationalt anerkendt ekspert i terrorisme, mener, at Krekar kan have gjort landet til terrormål.
”Syrienkrigere har en kobling til mullah Krekar, hvilket gør, at Norge bliver interessant som terrormål. Jeg vil ikke sige, at sandsynligheden er specielt stor, men det er vigtigt at have det med i baghovedet,” siger Ranstorp til Bergens Tidende.
Lars Gule, en anden ekspert i jihad-grupper, er overbevist om, at truslen kommer fra IS/ISIS.
“Selv om ISIS fokuserer i øjeblikket mest om Irak og Syrien, har de en global ideologi, hvor de kæmper overalt,” siger Gule til norske medier.
Han mener, at årsagen til, at ekstremistiske grupper muligvis har Norge i deres sigtekorn, er at landet har været aktivt involveret i krigen i Afghanistan samt har publiceret karikaturer af islams profet Muhammed.
Lars Erslev Andersen, forsker fra DIIS, mener, at sidste uges treårsdagen for terrorangrebene i Norge også har bidraget til panik i Norge.
“Nordmændene er mere bange, fordi de har prøvet det før, i Oslo og Utøya,” siger Andersen til Rudaw med henvisning til 2011-angrebene, begået af den højreekstremistiske Anders Breivik, der dræbte 77 mennesker.
“Politiet fik en masse kritik for deres arbejde dengang. Så denne gang tager det norske politi ingen chancer,” mener Andersen.
I går meddelte norske medier, at terrortruslen mod landet er reduceret.