Springet fra krigsflygtning i Kurdistan til politisk engageret i Helsingør og sanger synes umiddelbart stort. Men for den 21-årige nyudklækkede student Tawfik Nerway aka KurdiStar er det lykkedes.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Udover at arbejde med integrationen som næstformand ved Integrationsrådet i Helsingør Kommune, beskæftiger Tawfik sig også med musik i fritiden. Faktisk har han optrådt ved bryllupper og koncerter på sit modersmål, kurdisk.

– Siden jeg var lille har jeg sunget kurdisk for at beholde mine kurdiske rødder, kultur og identitet, fortæller Tawfik,

Derudover har han optrådt for sin skole med dansk rap med Ali Sufi og Ataf Khawaja.

– Det gjorde mig endnu mere stærkt, at man kan optræde med musik både på kurdisk og dansk, siger Tawfik.

Tawfik er fra Duhok i Sydkurdistan/Nordirak og har boet i Danmark i 2000, hvor han nåede at tage halvdelen af folkeskolen og siden en gymnasial uddannelse.

Hans far, som var partisan, kaldet peshmerga, måtte flygte ud af Kurdistan, da han var træt af krig. Han begyndte at udvandre og endte til sidst i Danmark. Imens flygtede Tafwik og familien videre til Syrien for at kunne komme til Danmark, når hans far fik opholdstilladelse.

Fra Duhok har Tawfik hentet inspiration til sin musik fra en af byens folkekære sangere, Hesen Şerîf, der med kalashnikov om den ene skulder og spilleinstrumentet Saz om den anden kæmpede for sin sag.

– Kurdisk musik har betydet meget for kurderne, fordi vi gennem musikken har kunne udtrykke vores sorg, problemer og råd om frihed. Vi håber at der er mange kurdisk unge, som begynder at tage hånd om kurdisk musik, hvor vi kan arrangere fester for det kurdiske folk i Danmark.

Snart ude med musikvideo

Udover kurdisk folkemusik, har Tawfik også prøvet kræfter med rap. I starten rappede han på dansk.

– Men det gav ikke meget mening for mig at lave dansk musik, derfor giver jeg over til kurdisk igen, fortæller Tawfik.

Igennem musikken ville han nemlig holde sine kurdiske sprogkundskaber og traditioner i hævd.

Snart kan musikinteresserede glæde sig til, at Tawfik kommer ud med sin første musikvideo.

Meget mere kan han ikke sige på nuværende tidspunkt, udover at teksten til sangen er skrevet af den odenseanske kurder og erfarne sangskribent Bengîn Sulîvanî, der tidligere har leveret digte til bl.a. Hesen Şerîf.

– Jeg går i gang med musikvideoen efter ramadanen, bedyrer Tawfik.

Den unge sangtalent har også fået hjælp af sine venner i sin musikkarriere. Især har vennen Hozan Ali hjulpet Tawfik meget.

– Han har virkelig støttet mig meget og været der for mig.

Dementér fordommene!

Det er vigtigt at være en del af danske samfund, understreger Tawfik.

– Jeg vender ikke ryggen til samfundet, fordi jeg synger kurdisk. Jeg har været politisk aktiv i SF siden 2008 og er næstformand for Integrationsrådet i Helsingør.

Gennem integrationen håber han også at gøre op med fordommene ude i samfundet.

– Jeg har altid brændt for at nedbryde de fordomme om forskelligheder, der er mellem danskere og etniske minoriteter. Vi er jo slet ikke så forskellige!, fortæller Tawfik, der holder forskellige oplæg om integration på skoler.

– Hvis man føler sig diskrimineret, så kan man ordne det på demokratisk vis, gøre en forskel og dermed være med til at rykke fordommene, lyder de sidste ord fra Tawfik aka KurdiStar, der i fremtiden vil læse bachelor i offentlig administration på Frederiksberg.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer