Altan Tan kritiserer BDP for ikke at appellere nok til de muslimske kurdere. “På trods af at BDPs lederskab er domineret af sekulære mennesker, er langt de fleste af vælgerne religiøse kurdere. Hvis denne modsætning fortsætter, risikerer vi at miste vælgere til andre parter, fx. AKP. I stedet for at alliere os med den yderste venstrefløj via HDP, burde vi appellere mere til de troende muslimske kurdere. På den måde ville vi få flere stemmer.”

Af Deniz B. Serinci

På søndag er der lokalvalg i Tyrkiet. Flere kurdiske partier stiller op, et af dem er BDP, Freds- og Demokratipartiet. BDP er en smeltedigel af kommunister, feminister, sunnier, alevier, ateister og ortodokse muslimer. Det sidste er det 55 -årige medlem af det tyrkiske parlament, Altan Tan, et eksempel på. Tan er stærkt troende muslim.

Han kritiserer sit eget parti for ikke at appellere nok til de muslimske kurdere og hævder, at det er en grund til at de mister stemmer til det regerende Retfærdigheds og Udviklingsparti (AKP).

“På trods af BDPs lederskab, der er domineret af sekulære mennesker, er langt de fleste af vælgerne religiøse kurdere, der beder fem gange om dagen. Hvis denne modsætning fortsætter, så risikerer vi at miste vælgere til andre parter,” frygter Tan.

Han understreger, at BDP ikke bør være et islamistisk parti, men alligevel skal ændre dets politik . I forbindelse med lokalvalgene den 30. marts har BDP dannet en alliance med Folkets Demokratiske Parti (HDP) for at tiltrække stemmer fra venstreorienterede og sekulære tyrkere i det vestlige Tyrkiet.

Et forkert valg, ifølge Tan. 

“BDP begik en fejl ved dette lokalvalg. I stedet for at alliere sig med den yderste venstrefløj via HDP, burde de appellere mere til de troende muslimske kurdere. På den måde ville de få flere stemmer.”

Kommunister, ezidier og alevier er ofte imod, at politisk islam får indflydelse på offentlige anliggender. Men Tan forsikrer dem om, at de ikke har noget at frygte.

“Jeg vil også have 100 procent religionsfrihed for mindretal,” siger han . “Alle bør være i stand til at leve, som de ønsker. Alevier og ezidier skal have religionsfrihed, og vi skal også respektere de verdslige folks måde at leve på.”

Læs resten på RUDAW

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer