Tahir Elci, formand for Sammenslutningen af Advokater i Diyarbakir, blev dræbt under sammenstød i dag. Hans sidste ord blev “Vi ønsker ikke lyden af våben i dette område.”

Foto: Diyarbakir Barosu

Den fremtrædende pro-kurdiske advokat Tahir Elci blev dræbt i dag i byen Diyarbakir i Østtyrkiet/Nordkurdistan.

Elci var formand for Sammenslutningen af Advokater i Diyarbakir og blev dræbt under sammenstød mellem militante fra Kurdistans Arbejderparti (PKK) og de tyrkiske sikkerhedsstyrker.

Sammenstødet skete, mens Elci holdt et pressemøde foran en af Diyarbakirs kendte varemærker, Minareten Med De Fire Fødder, som symboliserer sunni-islams fire trosretninger (madhab).

Under de seneste uroligheder i byen, var Minareten Med De Fire Fødder også blevet beskudt, hvilket vakte utilfredshed hos Elci, der vil bevare en vigtig kulturarv. Nogle af hans sidste ord i dag blev:

”Vi fordømmer denne respektløse handling imod historien, imod dens værdier. Samfund, der ikke kan beskytte deres historie og deres historiske værdier, vil ikke kunne skabe sig et ordentligt og sikkert fremtid.”

Elci blev kørt på hospitalet stærkt såret. På hospitalet døde han af sine kvæstelser.

Mens tyrkiske kilder skyder skylden på hans død på PKK, så peger pro-PKK medier på de tyrkiske sikkerhedsstyrker som de ansvarlige.

I en tale i den vestlige by Balikesir, bekræftede den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan Elci’s død. Han sagde også, at en politibetjent blev skudt i ildkamp.

“Denne hændelse viser, hvordan Tyrkiet har ret i sin beslutsomhed i kampen mod terrorisme,” siger Erdogan.

Det prokurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP) kondolerer i en pressemeddelelse:

”Vi fordømmer drabet på Elci. Diyarbakir og Tyrkiets folkeslag har mistet et klogt menneske, en lovperson, som aldrig opgav kampen for retfærdighed, fred, ligestilling og frihed.”

Den britiske ambassadør i Tyrkiet, Richard Moore skriver på Twitter:

”Jeg er ked af det og i chok over min ven Tahir Elçi’s død. Et godt og modigt menneske er væk. Han var års menneskerettighedsforkæmper.”

Sidst måned tiltrak Elci opmærksomhed, da han blev afhørt og anholdt af tyrkisk politi. Det skete efter, at han i et interview med CNN Turk i sidste måned sagde, at ”PKK ikke er en terrororganisation.”

“PKK er en politisk bevægelse, som stiller vigtige politiske krav, og som nyder udbredt støtte, selv om nogle af dets handlinger kan karakteriseres som terrorhandlinger,” sagde han på CNN Turk.

Retten besluttede at løslade Elci, men forbød ham at rejse udlands.

At forsvare PKK er ulovligt i Tyrkiet. Siden 2002 har PKK i øvrigt været på EU’s terrorliste.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer