Syv medlemmer af parlamentet i Sydkurdistan/Nordirak er på besøg i København efter invitation fra Folketinget.

De syv er medlemmer af PDK (Kurdistans Demokratiske Parti), PUK (Kurdistans Patriotiske Union), oppositionsbevægelsen Goran, de to islamiske partier Yekgirtû og Komeley Îslamî, samt to repræsentanter for henholdsvis det turkmenske og kristen-assyriske mindretal.

De er gruppeformænd for deres partier i Kurdistans parlament i Hewlêr. I dag mødtes de blandt andet med Mogens Lykketoft og SF’s Özlem Cekic.  

Sidstnævnte skriver på sin officielle Facebook side:

”Folketingets formand og jeg tog i dag imod en delegation fra det kurdiske parlament. De vil gerne have hjælp til at bygge deres spinkle demokrati op. Sådan en dag kan jeg ikke lade være med at være pavestolt over vores danske demokrati og frihedsrettigheder, uanset diverse skønhedsfejl.”

Kardo Mihemed, gruppeformand for Goran fortæller Jiyan.dk, at gruppens dagsorden med besøget er at undersøge, hvordan et land som Danmark kan støtte kurderne moralsk i deres ønske om at få anerkendt Saddam Husseins massakrer i 1980’erne, Anfal som folkemord.

”Ved at Vesten støtter os i det, kan vi garantere, at et lignende folkemord aldrig gentager sig igen.”

Under besøget i Folketinget fik de syv parlamentarikere en indsigt i hvordan det danske folkestyre fungerer.

”Vi vil som oppositionsgruppe også gerne bygge et demokratisk samfund op, og der kan international støtte fra et land som Danmark, der har mange års erfaring med demokrati, være nyttigt,” siger Kardo Mihemed.

De syv medlemmer af det kurdiske parlament skal være i Danmark til på søndag. Fra onsdag til fredag har de møder i det danske Folketing. Lørdag holder Kardo Mihemed et seminar i Valby Kulturhus.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer