Syriske oprørere siger, at YPG vil “ændre den demografiske balance” i Azaz. Kurdere afviser anklagen.

Af Deniz Serinci

Flere syriske oprørsgrupper baseret i Tyrkiet siger, at de frygter, at den syrisk-kurdiske Folkets Forsvarsenheder (YPG) vil forsøge at erobre regionen Azaz og fordrive arabere og turkmenere derfra.

“Vi er godt forberedt med landtropper og vil bekæmpe YPG’s fremmarch mod Azaz,” siger Abdullah Khalil, en oberst fra Sham Legion, også kendt som Faylaq Al-Sham. “Vi frygter, at YPG vil forsøge at smide arabere ud og ændre den demografiske balance.”

YPG forsøger at indtage den syriske region Azaz, som Ankara har erklæret som en “rød linje”, som de kurdiske styrker skal holde sig fra at krydse. Tyrkiet har støttet syriske oprørere ved at tillade dem at krydse grænsen ind til områder nord for Aleppo. En af disse grupper er Sham Legionen, der støttes af Tyrkiet med logistik.

“Tyrkiet hjælper os og giver os ret til at bruge deres område,” siger Khalil. Obersten var i Azaz for “overvåge kampene og militære operationer mod YPG i udkantsområdet mellem Tel Rifat og Azaz.”

Andre syrere i Gaziantep, en provins i det sydlige i Tyrkiet, der huser mange syriske flygtninge, deler Khalil’s synspunkt.

Abo Firas, talsmand for Al Shamia Front, en del af Den Frie Syriske Hær (FSA), mener at YPG’s hensigt er at forbinde Efrin Kantonen med Kobanê Kantonen ved at overtage Azaz.

“YPG drømmer om at skabe et Storkurdistan, der skal forene kurdiske enklaver til én enhed,” siger Abo Firas.

“Hvis de overtager Azaz, vil de straffe araberne vilkårligt ved at beskylde dem for at støtte IS (Islamisk Stat), som de gjorde i Tal Abyad,” tilføjer Abo Firas.

I oktober 2015 offentligjorde Amnesty International en rapport, der beskyldte YPG for at begå menneskerettighedskrænkelser, herunder tvungen fordrivelse af ikke-kurdere og nedrivning af deres hjem i Tal Abyad, osv.

Det har trods henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra YPG. Men de kurdiske enheder har tidligere afvist rapportens beskyldninger.

Tilbage i oktober svarede YPG på Amnestys rapport ved at “forsikre offentligheden om, at en organisation som YPG, der tror på etnisk og religiøs mangfoldighed, aldrig vil tolerere krænkelser eller misbrug.”

En syrisk-kurdisk flygtning og journalist i Gaziantep, Bakr Sidqi, er uenig i anklagerne mod YPG.

“Der vil ikke blive begået etnisk udrensning i Azaz. Det er ikke engang en kurdisk by, så hvorfor skulle YPG ønske at overtage Azaz?”

“Tyrkiet støtter de grupper, der vil stoppe YPG i Azaz, fordi Tyrkiet vil forhindre kurderne i at få et sammenhængende område i Syrien,” siger Baqr Sidqi. “Tyrkiet frygter, at hvis kurderne i Syrien får deres egen sammenhængende selvstyreområde i Syrien, så vil kurderne i Tyrkiet blive inspireret til at kræve det samme.”

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer