IS er skrumpet 14%, mens YPG har udvidet dets territorium med 186%.

Af Deniz Serinci

Foto: Erling Skov Madsen

“Syriens kurdere er de største vindere i 2015!”

oversigtSådan siger Columb Strack, senioranalytiker hos det anerkendte amerikanske analysefirma IHS, som netop har offentliggjort en oversigt over Islamisk Stats (IS) status i 2015.

Den syrisk-kurdiske milits Folkets Forsvarsenheder (YPG), som anses for at være en syrisk afdeling af Kurdistans Arbejderparti (PKK), har udvidet dets territorium med 186% – til i alt 15.800 km2 i 2015.

Dermed har YPG fået kontrol over næsten alle Syriens traditionelt kurdiske områder, og er den største del af de Syriske Demokratiske Kræfter (SDF), som er en paraplyorganisation, der modtager hjælp af amerikanerne i kampen mod IS.

IS derimod har konsekvent mistet territorium i 2015, ifølge IHS. ”Kalifatet” har mistet 12.800 km2 og udgør i dag 78.000 km2. Det vil sige, at IS har mistet 14% af dets territorium.

Helt konkret mistede IS i 2015 byen Girê Sipî/Tal Abyad til YPG. Den by var IS’ vigtigste adgangspunkt til den tyrkiske grænse fra deres de facto hovedstad Raqqa.

“Andre betydelige tab i Irak omfatter byen Tikrit, Baiji raffinaderikomplekset, og en strækning af hovedvejen mellem Raqqa og Mosul, hvilket gør det vanskeliggere for IS at transportere varer og krigere mellem de to største byer,” siger Strack.

I januar opgav IS at fastholde den syrisk-kurdiske by Kobanê, hvor YPG – med hjælp fra irakisk-kurdisk, arabisk og amerikansk militær – fordrev IS.

Læs mere på IHS

Se kort og tabeller fra IHS:

kort

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer