11 unge syriske kurdere i Danmark fortæller om deres reaktion på USAs tilbagetrækning fra Rojava og den mulige tyrkiske offensiv.

Af Deniz Serinci

CENGÎZ HISO, fra Dirbêsiyê, bor i Roskilde, 25 år: ”Kurdiske mænd og kvinder kæmpede mod verdens mest brutale organisation IS og fik tusinder af martyrer. USA forråder os. Det påvirker mig meget, fordi jeg har familie dernede. Vi så, hvordan det gik i Efrîn, hvor folk blev udsat for plyndringer og undertrykkelse.”

HÊVÎN MAMO, fra Efrîn, bor i Kalundborg, 19 år: “Jeg blev ikke chokeret over USA’s tilbagetrækning. Hvis man ser på kurdernes historie, så er det ikke første gang, det sker for. Historien gentager sig, og som vi altid har sagt, så har vi ’ingen venner end bjergene’. Dog skal vi tro på os selv og vores sag. Vi har kæmpet i så mange år, så vi stopper ikke nu.”

LEWEND ELÎ, fra Efrîn, bor i Holbæk, 23 år: ”USA holder ikke deres ord, selvom det er kurderne, der har kæmpet mod IS. Når Tyrkiet indtager området, så vil det blive farligt for folk, ligesom det skete i Efrîn.”

XEDÎCE EHMED, fra Efrîn, bor i Middelfart, 22 år: ”Min familie flygtede fra tyrkerne i Efrîn til Qamişlo. Nu vil tyrkerne rykke ind i Qamişlo. Hvor skal min familie nu flytte hen? Det er ikke fair, for først hjælper vi USA mod de farligste terrorister, så siger de ’vi har ikke brug for jer mere’. Jeg har mistet mine kære under de tyrkiske angreb i Efrîn. De økonomiske og politiske interesser betyder desværre mere i dag end menneskeliv.”

SERDAR EHMED, fra Kobanî, bor i København, 25 år: ”Vi har mistet tusinder af kurdiske krigeres liv i kampen mod IS, heriblandt mine venner. Nu går det hele til spilde. Men vi kurdere bør også forenes. Fordi vi ikke bliver det, vil vi altid blive brugt af andre stater.”

SWAR OSMAN, fra Efrîn, bor i Aarhus, 31 år: ”Det er en skandale. Kurderne har kæmpet for hele verden, inklusive USA, og nu bliver vi dolket i ryggen af USA. Vi har mistet så mange soldater for at forsvare Vesten. Hvis USA trækker sig ud, bliver kurderne slagtet.”

NORJÎN SIDO, fra Efrîn, bor i Middelfart, 24 år: ‘Udtrykket ‘Kurderne har kun bjergene som venner’ er velkendt. Før i tiden forstod jeg det ikke. Det gør jeg nu. Udtrykket giver et billede af kurdernes skæbne. Igennem mit korte liv har jeg oplevet det flere gange, og nu minder den største magt i verden, USA os om det. De vender os ryggen og overlader kurderne til døden, efter at tusindvis af kurdere har ofret livet i kampen mod IS.”

RÊNAS EVDILA, fra Heseke og Tirbespî, bor i København, 19 år: ”Det er en umoralsk og uetisk beslutning. Erdogans eneste formål er at ændre områdets demografi. Danmark har været et af de mest fremtrædende lande i anti-IS koalitionen, så de burde stå frem og sige fra overfor Trump. Kurderne har mistet 11.000 mænd og kvinder. Så amerikanerne og danskerne har en pligt til at hjælpe kurderne.”

FEYRÛZ REŞÎD, fra Efrîn, bor i Varde, 20 år: ”Kurderne har besejret IS. Så trækker USA sig ud uden at forsvare kurderne, som har kæmpet for demokrati og frihed. Jeg håber, at USA ændrer deres mening og beskytter det uskyldige kurdiske folk i Rojava.”

SIWAR MIHEMED ELÎ, fra Efrîn, bor i Holbæk, 24 år: ”Jeg er ikke overrasket, fordi efter Efrîn, vidste jeg, at verden ikke ville beskytte os. Verden er ligeglad med kurderne. Da IS var færdige og de ikke havde brug for os mere, smed de os væk. Danmark bør tage det her op med andre europæiske lande. For kurderne har været deres allierede i flere år, så det er umoralsk at lade dem i stikken.”

BÊRÎVAN SIDO, fra Efrîn, bor i Brønshøj, 23 år: ”Erdogan taler om en ’sikkerhedszone’, men det handler ikke om sikkerhed. Det handler om at dræbe kurdere. Det er ikke godt, fordi mange vil blive dræbt. USA har forrådt os. Jeg håber, at medierne vil sætte fokus på det her.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer