Mustafa Juma, et ledende medlem af Kurdistans Demokratiske Parti-Syrien (KDP-S), mener, at et føderalt system vil sikre kurdernes rettigheder i Syrien. Juma, der var leder af det syrisk-kurdiske Azadi (Frihed) parti indtil det i 2014 blev en del af KDP-S opfordrer Tyrkiet til at have gode relationer med Rojava (syrisk Kurdistan).

Hvad synes du om den nuværende våbenhvile i Syrien?

Mustafa Juma: Hvis våbenhvilen ender i succes og konflikten bliver løst, så kan en dialog starte. Det vil være godt for befolkningerne i Syrien, så de alle kan få deres rettigheder. For kurderne er det godt, hvis de bliver accepteret i forhandlingerne og deres rettigheder bliver sikret. Det er ikke kun godt for kurderne, men også for andre grupper, såsom assyrerne, druserne, osv. Der er seks etniske grupper og seks religioner i Syrien. Men desværre startede våbenhvilen ikke godt, og det er muligt, at det mislykkes og forværres.

Hvordan har våbenhvilen påvirket de kurdiske partier, heriblandt dit, til at genoptage jeres politiske aktiviteter?

Mustafa Juma: Vi fortsætter vores politiske arbejde i det vestlige Kurdistan, som altid. Men når vi opnår meget, så skrider Demokratisk Enhedsparti (PYD) ind og fængsler vores venner. PYD tillader ikke vores Peshmerga at komme ind i det vestlige Kurdistan.

Hvad er løsningen, ifølge dig?

Mustafa Juma: PYD må tillade vores Peshmerga at komme ind, så vi sammen kan forsvare vores folk. PYD bør acceptere, at vi kan blive en støtte for hinanden, men det accepterer de ikke. De er styret af Qandil (PKK’s hovedkvarter i irakisk Kurdistan Region, red.).

Men PYD siger, at jeres Peshmerga godt kan komme ind, men at de så skal operere under Folkets Forsvarsenheder (YPG), fordi et område kan ikke have to hære på én gang. Det giver vel god mening?

Mustafa Juma: Vi er enige i, at et område ikke kan have to hære. Men så ønsker vi så, at der bliver dannet et fællesalliance, der kan hedde noget a la “Den Nationale Kurdiske Hær,” der inkluderer både os og dem og hvor vi kan støtte hinanden.

Deltog du eller dit parti i Genève-forhandlingerne?

Mustafa Juma: Kurdisk Nationalråd (KNC) deltager og Kurdistans Demokratiske Parti-Syrien (KDPS) er en del af KNC.

Hvad synes du om ideen om en føderation for Syrien?

Mustafa Juma: Vi bør acceptere en føderation. Vi bør støtte hinanden i at skabe et føderalt Syrien. Kurderne må forene sig for dette mål.

Hvorfor føderation og ikke et selvstændigt Kurdistan?

Mustafa Juma: Føderation kan blivedet første skridt for kurderne henimod at opnå deres rettigheder, herunder uafhængighed. I fremtiden kan vi så spørge folk gennem en folkeafstemning om hvad de vil, heriblandt uafhængighed. I et føderalt system skal folk også have ret til at beslutte deres egen skæbne.

Det kan medføre, at Syrien opdeles i en række regioner/delstater?

Mustafa Juma: Vi ved det ikke endnu. Nu ser det ud, at det vil ende med tre hovedregioner i Syrien: En region for alawitter, kurdere og sunnimuslimer. Derudover er der andre grupper som drusere, assyrerne, osv. De har ikke deres egne store homogene regioner. Deres rettigheder skal også sikres i den føderale stats forfatning.

Hvordan tror du, at Tyrkiet vil forholde sig til et føderalt Syrien med en kurdisk region?

Mustafa Juma: Tyrkiet er ikke positivt stemt overfor en kurdisk region i Syrien. Men Tyrkiet bør acceptere kurdernes rettigheder i Syrien, og også i deres eget land. De bør have gode relationer med kurderne i Syrien, fordi den nye føderale region vil blive nabo til Tyrkiet. Det at have gode relationer med kurderne vil være en fordel for Tyrkiet selv. De bør se kurderne i Syrien som deres venner, ikke fjender.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer