Ifølge Wikileaks-dokumenter støttede Syrien angrebet på den danske ambassade under Muhammedkrisen.

Af Dilan Secilmis

Det er hidtil ukendte dokumenter fra Wikileaks, der afslører, at Syrien støttede demonstranters angreb på den danske ambassade 4. februar 2006. 

I dokumenterne står der bl.a. at premiereministeren, Mohammed Naji Otri, opfordrede stormufti sheik Hassoun til at “udsende et direktiv med en kraftig ordlyd, som skulle bruges ved fredagsbønnerne i moskeerne i Damaskus uden at lægge begrænsninger på, hvilket sprogbrug der skulle anvendes”.

Derudover står der i dokumentet som oprindeligt er skrevet af en unavngiven indflydelsesrig sunni-muslimsk leder, at regeringen med tumulten ville vise den vestlige verden; ”Det her er, hvad I får, hvis vi tillader ægte demokrati og tillader islamister at regere”, samtidig med at de ville vise, at de “beskytter islams ære”. 

Forsker ikke overrasket
Tumulten stod på i vinteren 2006 i Damaskus, under Muhammed-krisen der påvirkede størstedelen af Mellemøsten. Krisen opstod da Jyllands-Posten offentliggjorde 12 kontroversielle karikaturtegninger af islams profet Muhammed, bl.a. med en bombe i sin turban.

Mellemøstforsker Morten Valbjørn siger til avisen det hele drejer om, nemlig Jyllands-Posten, at han ikke er overrasket over den syriske støtte.

-Demonstrationer af den skala i et land som Syrien sker kun med accept fra regimets side. Det syriske regime plejer at have så meget kontrol, at der ikke finder spontane demonstrationer sted, uden at man i det mindste ’accepterer’ dem, siger han til jp.dk.

Syrien betalte senere en erstatning til Danmark i 2007 på rundt regnet en halv million kroner for skaderne på ambassaden.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer