Det utænkelige er sket. Syriens kurdere er efter et møde med Masud Barzani blevet enige om at danne en fælles front i kampen mod Bashar al-Assad.

Ifølge aftalen, kendt som ”Hewlêr-aftalen”, fordi den blev underskrevet i Nordirak/Sydkurdistans hovedstad, skal de forskellige kurdiske fraktioner fremover indstille de interne kampe. PYD (Demokratisk Enhedsparti), der anses for at være PKKs afdeling i Syrien, og ENKS (Det Kurdiske Råd i Syrien) vil fremover samarbejde og sammen styre det kurdiske område i Nordsyrien/Vestkurdistan.

De blev desuden enige om at danne et fælles kurdisk råd, der skal repræsentere både PYD og ENKS.

Masud Barzani har tidligere forsøgt at forene de syriske kurdere.

“Vi vil kun have mulighed for at hjælpe, hvis I præsenterer jer selv som en enhed. Undgå partipolitik, hvis I repræsenterer hele den kurdiske befolkning i Syrien og engager jer i ikke-voldelige aktioner,” lød beskeden fra Barzani i februar under en konference.

I årtier har mange kurdere i Syrien været uden statsborgerskab. I 2011 udstedte præsident Assad så et dekret om statsborgerskab til kurdere, hvoraf hidtil 300.000 indtil da havde været statsløse.

Imidlertid er der flere kategorier indenfor de statsløse kurdere. De registrerede kurdere fik deres statsborgerskab tilbage, men de ikke-registrerede kurdere, som der er over 80.000 af, skal forblive statsløse.

Indtil nu har ”ajanib”(registrerede statsløse personer) ikke haft ret til at eje en virksomhed, registrere én i deres eget navn eller arbejde som en statsansat.

I 1962 bad de syriske myndigheder hundredetusinder af kurdere om at aflevere deres id-kort til fornyelse.

Dette gjorde mange kurdere og blev dermed frataget deres statsborgerskab med den begrundelse, at de var ”fremmede”. Med dette henviser de syriske myndigheder til, at kurderne ifølge dem oprindeligt stammer fra de kurdiske områder i Tyrkiet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer