Swar Mahammed kom for fire et halvt år siden helt alene til Danmark, blev så god til sproget, at han underviste folkeskoleelever i dansk og nu er han blevet student med 10,2 i gennemsnit.

Kan du præsentere dig selv?

Jeg er 27 år og stammer fra den syrisk-kurdiske by Amûdê. På grund af borgerkrigen i Syrien måtte jeg forlade min tilværelse som økonomistuderende. Jeg kom herop alene i starten af 2016. Jeg har boet i Græsted i Nordsjælland, og nu bor jeg i København.

Du er blevet student?

Ja, jeg har bestået GIF (gymnasialt indslusningsforløb for flygtninge og indvandrer, red.) på Hvidovre Gymnasium GIF med et gennemsnit på 10,2 (viser karakterblad). Jeg tog også et fag i Historie på B-niveau og fik 10.

Hvilke fag var du bedst til?

Før var det matematik, men nu er det også historie og dansk.

Hvordan lærer man bedst muligt dansk?

Man skal selv arbejde på sprogets basis og fundament. Man bør bruge det i praksis med danskere eller andre, der taler sproget. Man bør ikke være genert i forhold til at begå fejl. Man får rettet fejlen og siger det rigtige ord næste gang.

Hvad har du ellers lavet i Danmark på de fire år?

Jeg har været på Uldum Højskole i 2017, hvilket var rigtig godt for min danske kundskab. Nu arbejder jeg som frivilligt og sidder i bestyrelsen hos Dansk Flygtningehjælp i Nordsjælland på fjerde år. Jeg oversætter og rådgiver på arabisk og kurdisk. Jeg rådgiver folk i forhold til deres papirer, i forhold til de offentlige myndigheder, banker, og så videre. Desuden arbejder jeg også i Fakta. Så har jeg også været lærervikar i en folkeskole, hvor jeg underviste 4-5. klasser i dansk.

Hvordan har du nået alle de ting på kun fire år?

Man har mange muligheder i Danmark og man kan opnå sine drømme, hvis man har viljen.

Nu er du blevet student. Hvad vil du gerne efter sommerferien?

Nu har søgt ind på Copenhagen Business School (CBS), hvor jeg gerne vil fortsætte de økonomistudier, jeg måtte forlade i Syrien. I Syrien læste jeg på Al-Furat University i Deir ez-Zor, men så kom jeg til Danmark. Jeg har søgt to uddannelser på CBS. En almen erhvervsuddannelse, mens den anden er projektleder-erhvervslederuddannelse. Jeg får svar i august.

Hvor ser du din fremtid?

Jeg ser den 80% i Danmark. Jeg har fået mine eksamenspapirer her og jeg vil gerne forbedre mig. Hvis det er muligt i Kurdistan, vil jeg gerne derned. Men når mulighederne ikke er dernede, så er er det her, jeg vil være.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer