Det svenske parlament har anerkendt, at Saddam Husseins massakrer på kurderne i 1980’erne var folkemord.

Kilde: Hejar Dashti

Annika Lillemets, som er parlamentsmedlem fra De Grønne, har arbejdet på at få en svensk anerkendelse. Hun har tidligere sagt:

“Under vores besøg til Kurdistan i marts sidste år foreslog vi, at folkedrabet på kurderne under Anfal-kampagnen, begået af den tidligere diktator Saddam Hussein i 1988, bør drøftes i det svenske parlament.”

I slutningen af Iran-Irak krigen og i kølvandet på dens afslutning indledte den irakiske regering en storoffensiv mod kurderne, som kaldes for Anfal-operationen. Der var her tale om et klart folkedrab. Formålet var udrensning af kurdere i området, dvs. det nordlige Irak. Under offensivet brugte irakiske millitær al slags våben, navnlig kemiske og masseødelæggelsesvåben. Det irakiske militær dræbte tusindvise af kurdere, hvoriblandt der var kvinder, børn og ældre mennesker. Anfal-operationen kulminerede i et kemiske bombardement af byen Halabja den 16. marts 1988, hvor 5000 mistede livet og 7000 blev såret.

Resultattet af Anfal-oparationen var tvangsflytning af mere end 180.000 kurdere, som forsvandt sporløst og aldrig kom tilbage. Mere end 4000 landsbyer blev jævnet med jorden. Grænseområdet mod Syrien, Tyrkiet og Iran, der strakte sig 50-100 kilometer ind i landet, blev mennesketomt og erklæret for forbudt zone. 

Den irakiske regering tvangsbosatte hundredvis af kurdere i tvangslejre omkring de store kurdiske byer. Offensive tvang de kurdiske partisaner ud af området, og dermed lykkedes det Saddam Husseins styrker at få kontrol over kurdernes territorium.

Kommentér via Facebook

kommentarer