Socialdemokratiske parlamentskandidat Evin Cetin er suspenderet fra sit parti, fordi hun er blevet filmet, mens hun laver kædedans med guerillaer fra PJAK.

Politikere må overveje, hvem de bliver fotograferet sammen med. Det må den svensk-kurdiske politiker og parlamentskandidat Evîn Çetin sande.

Çetin, som er fra Sveriges socialdemokratiske parti, er netop blevet suspenderet af partiledelsen, fordi hun er blevet filmet, mens hun dansede kædedans med guerillaer fra PJAK (Partiet for et Frit Liv i Kurdistan) ved deres træningslejr i Nordirak. PJAK er en væbnet gruppe, der kæmper for kurdisk selvstyre i Vestiran, hvor det har udført flere bombeangreb mod iranske styrker.

Den svenske avis Expressen offentliggjorte billeder af Evîn Çetin, hvorefter Socialdemokraternes partileder Stefan Löfven erklærede:

– Socialdemokraterne skal ikke have kontakt med terrororganisationer.

PJAK står ikke på nogen europæiske terrorlister, men figurerer derimod på en af USA’s to terrorlister. Samtidig forbindes PJAK ofte med PKK (Kurdistans Arbejderparti), som anses for en terrororganisation i Sverige, mens begge organisationer anses for frihedskæmpere blandt majoriteten af kurdere.

– Det er meget bemærkelsesværdigt, at en svensk politiker viser sig sammen med uniformerede medlemmer af ved det, der ligner en træningslejr. Vi ved, at PJAK træner sammen med PKK, siger Per Jonsson fra Sveriges Udenrigspolitiske Institut.

Ifølge Evîn Çetins eget udsagn var hun på guerillalejren på en reportage tur, hvor hun indsamlede materiale til en kommende bog om konflikterne i regionen.

Den svenske journalist Andreas Henriksson kritiserer behandlingen af Evîn Çetin i en artikel på mediet Newsmill.

Henriksson henviser til, at svenske regeringer har ”pumpet millioner af dollars i støtte” til forskellige oprørsbevægelser i verden, fx ANC (Den Afrikanske Nationalkongres) i Sydafrika, der også dengang blev anset for terrorister.

– Tidligere statsminister Göran Persson gav hånd til og havde kontakt med en tidligere ”terrorist”, de gange han personligt mødtes med Nelson Mandela i Sydafrika.

Derudover henviser han til, at PJAK bekæmper Vestens modstander, nemlig det iranske præstestyre.

– Siden hvornår er det blevet mistænkeligt, at kvinder ønsker at frigøre sig fra undertrykkelsen fra mullaherne i Iran? Den amerikanske regering ledet af Obama pumper mange millioner af dollars for at skabe regimeskifte i Iran. Det er præcis det samme politiske mål, der driver PJAK.

På Facebook får politikeren, hvis familie er politiske flygtninge med assyrisk-kurdiske rødder fra Tyrkiet, støtte fra primært kurdere, der vil demonstrere foran Socialdemokratiets hovedkvarter på Sveavägen på tirsdag.

Se videoen, hvor Evîn Çetin danser med guerillaerne:

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer