“Jeg er kurdisk feminist! For det er det eneste sted i Mellemøsten, hvor der foregår en sekulær udvikling i retning af en fri tankegang. Kurdistan er det sted, hvor man mærker en kvindebevægelse, som virkelig flytter grænser,” siger Suzanne Brøgger.

Den kendte forfatter Suzanne Brøgger tog sidste år med journalist Puk Damsgård til Syrien, hvor de besøgte en militærbase for kvindelige kurdiske soldater fra YPJ, der har bekæmpet Islamisk Stat (IS).

I dag udkommer bogen ”Suzanne Brøgger – Samtalememoirer” af den norske forfatter Alf van der Hagen.

I kapitlet ”Kurdisk feminist” citeres Suzanne Brøgger for at sige:

”Når man kender til islamiseringen af Mellemøsten, var det utroligt opløftende at møde kvinder, der gik den modsatte vej. Her var hæren faktisk blevet et tilflugtssted for kvinder, der ikke ville spille den traditionelle kvinderolle.

Hvad lærte den rejse mig?

Den lærte mig, at der findes et sted i verden, hvor der lige nu foregår en radikal omvæltning i tankegangen. Et sted, hvor kvinder ikke bliver tvunget til at bære en bestemt form for klædedragt. De kan også være religiøse, hvis de vil, men pointen er, at de kan bestemme frit.

…I dag vil jeg tilføje, at jeg aldrig tvivler på, at jeg er kurdisk feminist! For det er det eneste sted i Mellemøsten, hvor der foregår en sekulær udvikling i retning af en fri tankegang. Engang var Tyrkiet måske også sådant sekulært sted, men det er det ikke længere. Kurdistan er det sted, hvor man mærker en kvindebevægelse, som virkelig flytter grænser.”

Læs mere om ”Suzanne Brøgger – Samtalememoirer” her.

Video fra forfatterens besøg i Syrien.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer