Tre lærerkandidater, der sultestrejkede i sommers, skal for retten, fordi de ifølge anklagemyndigheden har lavet “propaganda for organisationen,” PKK, der står på Tyrkiets, EUs og NATOs terrorlister.

Der er tale Ömer Öncel, Yunus Aslan og Celil Deniz. Öncel fortæller, at de under strejken medvirkede i diverse film og dokumentarer. En af disse videooptagelser krænker ifølge anklageren tyrkisk lov.

“Det hævdes, at vi har lavet propaganda for organisationen. Men vi har på detaljeret vis argumenteret for, at det ikke er sandt,” siger Öncel.

Op til 15 færdiguddannede kurdiske kandidater indledte i august en sultestrejke i protest mod, at de ikke bliver udsendt til tjeneste.

Kandidater fra Artuklu Universitets Kurdologi Institut i Mardin-provinsen i det sydøstlige Tyrkiet/Nordkurdistan, siger at den tyrkiske regering ikke har fulgt op på sit historiske løfte om at åbne op for job til kurdiske sproglærere.

Mere end 1.000 kurdiske lærere ventede på at blive sendt til skoler i Tyrkiet, hvor de skal undervise børn i kurdisk. Regeringen – som havde forbudt kurdisk og andre sprog i årtier – legaliserede for tre år siden kurdiske valgfrie kurser i de offentlige skoler og kurdisk skolegang i private institutioner.

Alligevel stod lærerne stadig uden job.

“Desværre er den tyrkiske regerings løfter om at give flere rettigheder til kurderne kun blevet ved ord. Vi er utilfredse med det,” sagde Yunus Aslan, en af ​​de 15 kandidater, der sultestrejker, dengang.

Siden 2012 og 2013, er det officielt blevet lovligt at undervise i kurdisk som valgfag i folkeskolen eller privatskoler i Tyrkiet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer