20 kurdiske mænd fra Syrien sultestrejker på Asylcenter Sigerslev i protest mod de danske myndigheder. De kan ikke få ophold i Danmark, de kan ikke sendes tilbage til Syrien eller søge asyl i et andet EU-land. 

Af Deniz Berxwedan Serinci
Foto: DB. Serinci

De færreste danskere vil sove ude i disse regnfulde dage eller lade være med at indtage føde.

Men for gruppe på 20 kurdiske asylansøgere fra Syrien er det netop virkeligheden. Siden i mandags har gruppen, der består af 20 mænd i alderen 20 til 50 år, sultestrejket på Asylcenter Sigerslev på Sydsjælland i protest mod de danske myndigheder.

Kurderne har fået afslag på deres ansøgninger om asyl i Danmark, men kan heller ikke sendes tilbage til Syrien på grund af uroen dernede eller søge asyl i et andet EU-land. Derfor bor de nu i flygtningelejren i uvished om deres fremtid. De befinder sig ude foran Sigerslev-lejrens hegn, hvor madrasser er blevet placeret under et telt, som skærmer for regnen.

”Hvorfor skal vi blive her og vente, når vi alligevel ikke får opholdstilladelse?” spørger Ekrem, en af de sultestrejkende, der ligesom de fleste af de andre har været i Danmark i 2 år.

”Vi lever isoleret her, langt fra vores familie i Syrien og flere af asylansøgerne er gået psykisk ned af at vente,” tilføjer han.

”Det er ligesom at være i fængsel. Myndighederne her giver os ikke ret til et værdigt liv og vi føler os overvågede hele tiden,” fortæller Wesîm, der har været i Danmark i 6 måneder.

Flere af asylansøgerne er tydeligvis berørte af de blodige begivenheder i Syrien, hvorfra de er flygtet og frygter for deres liv, hvis de bliver sendt tilbage.

”I Syrien bliver vi undertrykt. Vi har i mange år ikke haft statsborgerskab. Men her i Danmark bliver vi holdt i uvished om vores skæbne.”

Mange kurdere i Syrien blev i starten af 60’erne frataget deres statsborgerskab og kunne i årtier ikke stemme ved valg, arbejde på officielle steder, rejse udenlands, købe større ting, der kræver registrering som hus, bil osv.  Sidste år besluttede Syrien så at give statsborgerskab til flertallet af de oprindeligt, statsløse kurdere, men omkring 88.000 er stadig uden statsborgerskab.

Asylret: Det kan Danmark kan ikke være bekendt

Asylret, der rådgiver asylansøgere i Danmark, skriver i en pressemeddelelse:

”Vi kan ikke forstå de danske myndigheders behandling af de afviste syrere og tager på det skarpeste afstand fra den. Asylret kan ikke tolerere, at man som afvist asylansøger uden reel mulighed for hjemsendelse skal leve sit liv på et eksistensminimum i en flygtningelejr. Indsat på ubestemt tid. Det kan Danmark ikke være bekendt”.

Om sultestrejken vil få nogen effekt, må fremtiden vise.

Men formålet er klart, fastslår Ekrem.

”Vi håber at få opholdstilladelse eller at de danske myndigheder giver os lov til at rejse til et andet land.”

Samtidig frygter de kurdiske mænd ikke for konsekvenserne af ikke at indtage føde.

”Vi er ikke bange for at dø. Vi håber med sultestrejken, at vores stemme vil blive større i den danske offentlighed og at der vil ske noget.”

Læs også: Afviste syriske asylansøgere er gået i sultestrejke

Se klip: http://www.youtube.com/watch?v=rWGYv2EIhsU&feature=youtu.be

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer