Dansk-kurdere er uenige om det retslige efterspil efter Anfal. Mens flygtningen Sabah Majid Kadduri kræver krigsforbrydere retsforfulgt, fokuserer Delavar Aigeiy, repræsentant for KRG i Danmark, på en anerkendelse af Anfal som folkemord og erstatning til ofrenes efterkommere.

 Af Deniz Berxwedan Serinci                                                                            

Flere kurdere kæmpede under Anfal side om side med Bagdad imod kurderne. Omkring halvmillion kurdere lod sig imod betaling indrullere i den Saddam-tro hær, ”Jash” som de kurdiske oprørere på hånlig vis navngav den. Det betyder ”muldyr”.

Den kurdiske flygtning og læge Sabah Majid Kadduri kræver disse ført for en domstol, ”De kan ikke først undertrykke folk, og så nu leve med de høje poster… de har begået overgreb, de skal straffes.”

Jash-soldaterne indfangede kurdiske Peshmerga’er, desertører og udførte sikkerhedsopgaver for den irakiske hær, der var travlt optaget ved grænsen til Ayatollah Khomeinis Iran, som man dengang var i krig med.

Da kurderne på kølvandet på Golfkrigen i 1991 fik selvstyre, fik Jash amnesti og blev derefter inkluderet i statsadministrationen.

Men Delavar Ajgeiy mener, at der var mange Jash, og at en strafudmåling mod dem alle vil være urealistisk.

”Der var 700.000 kurdere i jash-systemet. Dem der var ansvarlige skal straffes. At hævne sig på hinanden løser ikke nogle problemer efter min mening.”

Krav om undskyldning malplaceret
Selv har Delavar ikke meget tilovers for visse kurdere og NGO’ers krav om en undskyldning fra den nuværende irakiske regering.

”Det er lidt forkert af forvente af den nye, irakiske regering, da den ikke er ansvarligt for det, det tidligere regimer har begået.  I dag sidder f.eks. kurdere på magten og det vil se forkert ud at, de skulle undskylde.”

Kommentér via Facebook

kommentarer