Sawin Adib og hendes mand sidder fast i Kerkûk: “Danmark bør gøre det samme for os, som de gjorde med de strandede folk i Marokko.”

Af Deniz Serinci

Flere danske kurdere sidder fast i Mellemøsten.

En af dem er Shkar Mahdi. Han stammer fra Silêmanî i irakisk Kurdistan, men er opvokset i Danmark. Til daglig er han pilot for Iraqi Airways, hvor han for nyligt hentede strandede irakere hjem fra Tyrkiet, Indien og Egypten.

“Derefter skulle jeg flyve til Minsk i Hviderusland og derfra til Danmark,” siger Shkar til Jiyan.dk. “Men den 17. marts lukkede luftrummet og dermed blev turen annulleret. Og så sidder jeg fast.”

Shkar er nu i Iraks hovedstad Bagdad. Han kan heller ikke tage til Kurdistan-regionen, fordi den også er lukket af. Shkar har nu meldt sig ind i det danske Udenrigsministeriets gruppe over de strandede danskere.

En anden kurder fra Silêmanî er Shayi Addean. Den 26-årige kvinde bor normalt i København, men i et par måneder har hun arbejdet som assisterende commercial director på en virksomhed i Silêmanî.

Hun skulle vende snuden hjem mod det danske den 1. maj. Men det er ikke ligetil.

“Jeg er bekymret for, om jeg ender med at være strandet her, hvis jeg ikke rejser nu,” siger Shayi.

“Det er svært at finde hoved og hale i myndighedernes råd. Alle danske turister i udlandet bliver bedt om at komme hjem, og udenlandsdanskere – altså, danske statsborgere med fast bolig i udlandet – bliver bedt om at blive, hvor de er,” konstater hun.

“Jeg er hverken det ene eller det andet, eftersom jeg ikke er turist. Samtidig har jeg kun en måned tilbage af mit oprindelige ophold.”

Der er heller ikke nogen dansk ambassade i irakisk Kurdistan til at hjælpe.

En tredje strandet dansk-kurder er Sawin Adib. Sammen med sin mand befinder hun sig i Kerkûk i irakisk Kurdistan.

“Vi skulle have været i Danmark den 17. marts, men så lukkede lufthavnen i Hewlêr,” fortæller Sawin, der stammer fra Sardasht i iransk Kurdistan.

“Så købte vi nye billetter, men de billetter blev også aflyst. Der er ingen fly.”

Hun er bekymret for sin familie i Danmark.

“Jeg kan ikke være med dem i denne svære tid. Jeg ved heller ikke om jeg kan genoptage mit arbejde, eller om jeg bliver fyret.”

Hun rejste til Kerkûk på familiebesøg inden problemerne med corona.

Sidste uge sendte Udenrigsministeriet to fly afsted til Marokko for at hente strandede danskere. Sawin håber på en lignende løsning.

“De bør gøre det samme for os.”

Shkar har et lignende forslag.

“JetTime i Danmark kan sende flyvemaskiner herned, men de skal have tilladelse fra Udenrigsministeret. Jeg kan også samle alle danskere i Bagdad op og flyve dem til København, hvis jeg får lov.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer