Enhedslistens Europa- og menneskerettighedsordfører, Nikolaj Villumsen, kræver nu at statsministeren melder klart ud om hun støtter fredsprocessen i Tyrkiet mellem den tyrkiske regering og PKK.

I forbindelse med at den tyrkiske premierminister, Erdogan, besøgte den danske statsminister udtalte Thorning endnu engang forståelse for den tyrkiske regeringens ønske om at lukke den kurdiske tv-station ROJTV. På den baggrund har Enhedslisten indkaldt statsministeren i samråd fordi partiet mener Thorning sælger ytringsfriheden for et kortsigtet håb om økonomiske gevinster for dansk erhvervsliv i Tyrkiet. Men partiets Europa- og menneskerettighedsordfører, Nikolaj Villumsen, kræver nu også at statsministeren melder klart ud om hun støtter fredsprocessen i Tyrkiet mellem den tyrkiske regering og PKK. 

Nikolaj Villumsen udtaler:

– Jeg håber statsministeren har udtrykt en klar støtte til fredsprocessen i forbindelse med den tyrkiske premiereministers besøg. Det vil være yderst pinligt hvis beskeden fra København udelukkende har været en støtte til den tyrkiske undertrykkelse af ytringsfriheden.

– Udviklingen i Tyrkiet er lige nu positivt og jeg overværede selv under Newroz-fejringerne i Diyarbakir oplæsningen af udtalelsen fra PKK-lederen Abdullah Öcalan og det store folkelige støtte, der er til fredsprocessen blandt kurderne. Derfor mener jeg Danmark aktivt bør presse på for at også den tyrkiske regering er parate til at komme med indrømmelser, der sikrer demokratiske rettigheder og respekt for minoriteterne.

– Forholdet mellem Danmark og Tyrkiet er lige nu meget tæt og det er derfor afgørende at det officielle besøg fra Erdogan er blevet brugt til at støtte håbet om fred. Statsministeren har indtil videre svigtet kæmpen for menneskerettigheder og demokrati i Tyrkiet så jeg håber meget hun trods alt denne gang har talt for fred.

Nikolaj Villumsen har stillet følgende spørgsmål til statsministeren:

– Statsministeren bedes redegøre for om hun i forbindelse med den tyrkiske premiereminister, Recep Tayyip Erdogans, besøg drøftede fredsprocessen i Tyrkiet samt hvad hun i den forbindelse udtalte.

– Statsministeren bedes på baggrund af besøget fra den tyrkiske premiereminister, Recep Tayyip Erdogans, oplyse om hun støtter fredsprocessen i Tyrkiet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer